Veliki pad industrijske proizvodnje u FBiH u martu 2024.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine doživjela je pad u martu 2024. godine.

U poređenju s prethodnim mjesecom, proizvodnja je manja za 7,5 posto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen još izraženiji pad od 9,3 posto.

Mjesečna poređenja pokazuju neujednačen trend u različitim sektorima industrije. Netrajni proizvodi za široku potrošnju bilježe blagi porast od 0,6 posto, dok su trajni proizvodi za istu svrhu doživjeli značajan pad od 14,1 posto.

Intermedijarni proizvodi su također zabilježili pad od 12,9 posto, dok je energija imala smanjenje od 6,5 posto. Kapitalni proizvodi su također zabilježili pad, i to za 2,2 posto.

U godišnjem poređenju, trendovi također pokazuju smanjenje u većini sektora. Kapitalni proizvodi bilježe porast od 1,7 posto u odnosu na mart prošle godine.

Nasuprot tome, trajni proizvodi za široku potrošnju doživljavaju značajan pad od 25,6 posto, dok su intermedijarni proizvodi zabilježili smanjenje od 11,4 posto.

Energija je manja za 9,2 posto, dok su netrajni proizvodi za široku potrošnju zabilježili smanjenje od 3,3 posto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79