Veliki pad SDP-a u Bihaću

Veliki pad SDP-a u Bihaću


Socijaldemokratska partija (SDP) Bihać doživjela je značajan pad podrške u proteklim izbornim ciklusima, što je postalo očito nakon lokalnih izbora 2024. godine.

U odnosu na lokalne izbore 2020. godine, SDP Bihać je izgubio 341 glas, dok je u poređenju s općim izborima 2022. godine i lokalnim izborima 2024. godine zabilježen pad od 112 glasova.

Ovaj kontinuirani gubitak podrške pokazuje ozbiljne unutrašnje probleme koji su doprinijeli lošim izbornim rezultatima.

Ključni faktori koji su utjecali na pad SDP-a u Bihaću su unutrašnje turbulencije i borba za prevlast unutar stranke, posebno između Adnana Habibije i Fatke Kulenović, koji trenutno predvode bihaćki SDP.

Habibija je dio izvršne vlasti, dok je Kulenović u zakonodavnom tijelu. Njihov sukob i borba za položaje rezultirali su fragmentacijom unutar stranke, što je očito negativno utjecalo na njen imidž i povjerenje birača.

Iako unutar SDP-a Bihać možda ne priznaju ove probleme kao uzrok izbornog pada, činjenice govore drugačije. Borba za „fotelje“ i nedostatak jedinstva unutar stranke poslali su lošu poruku javnosti, koja se odrazila na izborima.

Pitanje koje se sada nameće jest hoće li centrala SDP-a BiH poduzeti korake kako bi zaustavila dalji pad podrške, pogotovo uoči općih izbora 2026. godine. Promjene u rukovodstvu mogle bi biti ključne ako SDP želi povratiti povjerenje birača i osigurati bolji rezultat u budućnosti.

Ako se ove unutrašnje nesuglasice ne riješe, SDP Bihać će se suočiti s daljnjim padom, što bi moglo dovesti do ozbiljnijih posljedica po stranku na kantonalnom i federalnom nivou.

Uloga centrale SDP-a BiH u ovome postaje ključna, te se postavlja pitanje hoće li na vrijeme prepoznati potrebu za reorganizacijom lokalnog rukovodstva kako bi spriječili daljnji pad.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija