Venecijanska komisija predlaže: Produženje mandata sudija Ustavnog suda BiH kako bi se izbjegla paraliza

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe za ustavno pravo, na sjednici donijela je Mišljenje o funkcioniranju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Komisija je razmotrila korake koje Ustavni sud može poduzeti kako bi spriječio paralizu rada uslijed penzioniranja sudija i kako bi unaprijedio svoj rad, s obzirom na izostanak domaćih sudija.

Analizu suštine preporuka Venecijanske komisije za Klix.ba je pružio Harun Išerić, viši asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Neki od ključnih koraka koje je predložila Venecijanska komisija uključuju produženje mandata sudijama nakon što navrše 70 godina života te promjene u načinu glasanja na plenarnim sjednicama i u Velikom vijeću Suda. Komisija je istaknula potrebu za intenziviranjem rada plenarnih sjednica Ustavnog suda, koje su se do sada održavale jednom u dva mjeseca, ali su se sada počele održavati svaki mjesec.

Osim toga, Komisija je naglasila važnost financijske neovisnosti Suda te predložila zapošljavanje dodatnih prevodilaca za engleski jezik i implementaciju kvalitetnih alata za automatsko prevođenje radi ubrzanja procesa prijevoda odluka za strane sudije.

Što se tiče načina glasanja, Komisija je preporučila fleksibilniji pristup, predlažući da se odluke donose većinom glasova prisutnih sudija na plenarnim sjednicama ili u Velikom vijeću, umjesto strogih pravila koja zahtijevaju većinu od pet glasova od ukupnog broja sudija.

Također, Komisija je istaknula potrebu za produženjem mandata sudijama koje navrše 70 godina života kako bi se izbjegla paraliza rada Suda, sve dok se ne izaberu njihovi nasljednici. Ova mjera omogućila bi Ustavnom sudu da nastavi s radom i izbjegne političke pritiske.

Nadalje, Komisija je dala uputu Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da izmijeni svoj Poslovnik o radu kako bi olakšao proces izbora novih sudija za Ustavni sud.

Venecijanska komisija je ovim mišljenjem pružila podršku Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u izmjeni svojih pravila radi poboljšanja funkcionalnosti i zaštite od političkog utjecaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79