(VIDEO) Ako se prije momak i djevojka primaknu jedno drugom, odmah je šćap po glavi!

Više od pola vijeka, punih 55 godina, Tidža i Ismet Čomor dijele život, u njemu dobro, loše, radost, tugu, bol i zadovoljstvo, a ljubav što više dijele, nije manja, naprotiv, samo oblike mijenja.

Iako nana i dedo, ne nedostaje živosti u njihovim pogledima, a pogotovo u onima koje jedno drugom upute.

Govorili su nam o životu u Lukomiru, koji je sa svim svojim preprekama na kušnju stavljao snagu njihove ljubavi i poštovanja koje jedno za drugo osjećaju, govorili o nekadašnjim životima, običajima, o svoje četvero djece, o unucima, o tome kako gledaju na savremene živote, brakove i odnose. Ismet priča kako ga je seoski život i rad na polju “natjerao” da traži ženu, pomoć… otišao u susjedno selo, našao Tidžu i sutra je oženio.

I nisu se pokajali.

Fino smo živjeli, kad smo se uzeli, život je bio dobar. Nekad on slušao, nekad ja, više ja nego on,” priča kroz smijeh Tidža.
Prisjeća se da je sa svima lijep odnos imala, i sa djeverom i sa jetrvom, i sa svekrvom.

Viče mi svekrva, kad sam se udala, hajde, nevjesta kuhaj pitu, a ja kažem, pa kako cu kuhat’ kad je očima nikad nisam vidjela – prisjeća se ona.
Ismet kaže, kad vidi današnje brakove, to mu ne sluti na dobro.

Cura danas vidi momka, on pije, il još gore drogira se, a ne razmišlja ko će ovamo finansirati struju, vodu hranu. Treba dobro otvoriti oči kad se bira partner za život”, savjetuje Ismet.
Naglašava da među omaldinom i danas ima mnogo onih za primjera.

Prisjetili su se u razgovoru za Hayat i nekadašnjih sijela i ašikovanja.

Na sijelima je bio redar, stariji čovjek, pa ako bi se cura ili momak primakli jedno drugom, odmah je šćap po glavi, a ovo danas, ne znam…”, komentariše Ismet.
Tidža kaže, nikad se nije manje radilo a bolje živjelo.
Omladina lijepo danas živi. I nek živi i nek radi šta hoće,” kaže Tidža, a Ismet dodaje :”Ne mere radit šta hoće”.
I iako se nisu usaglasili o tome, treba li omladina raditi šta hoće ili ne, s osmijehom su nas ispratili.

Poštovanje, ljubav, razumijevanje, čuvanje, popravljenje, a ne odbacivanje i na najmanju grešku – samo su neke od tajni koje su im i poslije 55 godina taj osmijeh sačuvale, prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79