(VIDEO) Da ti srce pukne / Zenički rudar kroz suze poručio: Stid me moje porodice, radim 40 godina da bi se pojedinci bogatili

Murisu Mujezinoviću, predsjedniku Sindikata produžnice rudnika Raspotočje, pozlilo je tokom štrajka glađu u koji su stupili rudari danas. Hitna pomoć je reagovala, a nakon što je primio injekcije i infuzije, vratio se u prostorije rudnika.

Rekao je kako se osjeća “zbunjeno, ali se nada da će biti dobro brzo”. Na pitanje zašto se vratio, Mujezinović je plačući rekao:

– Gdje da odem? Nema ići, kakva kuća. Šta ću kući, stid me moje porodice. Ja sam skoro 40 godina ovdje. Ostavio sam zdravlje, život, žrtvovali smo se svi za ovaj rudnik. Doista nam nije cilj da ovdje budemo, mi smo prisiljeni, naš je cilj bio da radimo. S obzirom na ovu situaicju gdje je sistem zakazao, mislim da smo mi kolateralna šteta.

Ne želimo da uvlačimo grad u ovo. Kažu u hitnoj, hladno ljudima, kažu rudari ne daju uglja. Ljudi ne znaju istinu – da oni nama ne daju raditi. Mi smo svi od čelika, ovo je malo popustilo jer smo uzrujani, nenaspavni pod depresijom, proći će ovo. Nismo mi ovdje radi njih, oni trebaju biti radi nas. Mi smo ti koji stvaramo i njih bogatimo, a mi nemamo ništa, to je činjenica, rekao je Mujezinović.

U penziju bi trebao ići sljedeće godine. Tokom rada u rudniku više puta je imao frakture noge, rebara i povredu kičme zbog čega je bio nepokretan. Sve povrede zadobio je na radnom mjestu.

Sutra sa svojim komoratima stupa u generalni štrajk, a sugrađane je zamolio za razumijevanju.

– Poruka Zeničanima – da budu uz nas kada su svi digli ruke, a jesu. Znam da ima još patriota u Zenici, da nas neće pogrešno shvatiti i da će biti uz nas, kazao je Mujezinović, piše N1.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79