(VIDEO) Dodik kao da sprema državni udar: Povlačimo saglasnost za Oružane snage, VSTV i UIO

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je u RS formirano nekoliko ekspertskih timova koji se bave spornim odlukama visokog predstavnika u BiH i Ustavnog suda BiH, piše RTRS.

– Imamo ekspertske timove – jedan se bavi odbranom, drugi pravom, treći finansijama, četvrti pitanjima novog Ustava RS i peti koji se bavi načinom na koji odgovoriti na bespravno nametnute odluke i zakone visokog predstavnika, kojih ima 140 i u kojima je on bespravno i vanustavno prenosio nadležnosti. Bespravno i vanustavno je vodio Vijeće naroda u Republici Srpskoj, na što nije imao pravo. Sve ćemo to dovesti u pitanje, odbacujući svaki akt koji je donesen na štetu RS – rekao je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Pravno nasilje

Poručio je da ništa neće biti urađeno van Ustava BiH, ali da će RS odbaciti pravno nasilje visokog predstavnika.

Dodik je naglasio da će Narodna skupština RS povući saglasnost koju je dala za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te indirektnih poreza.

– Stavit ćemo da su ništavni i da nisu na snazi. Narodna skupština će donijeti propise i zaključke koji su vezani za to kako regulisati te pravne vakume – rekao je Dodik.

On je istakao da je odluka Ustavnog suda BiH o šumama RS antiustavna i antidejtonska, podsjećajući da je sve ono što izričito nije dato BiH – vlasništvo entiteta.

Dodik je rekao da će SNSD istrajati na bavljenjen kapitalnim političkim pitanjima i finansijama.

On je dodao da je na današnjoj sjednici Izvršog komiteta SNSD-a razgovarano i o temi energetike, poručivši da RS neće biti energetski ugrožena.

Uzajamna pomoć

– Na globalnom nivou došlo je do naglog skoka cijena. Mogu da kažem da ćemo mi očuvati naše cijene za stanovništvo i neće biti poskupljenja električne energije, što je ključno u ovom periodu – rekao je Dodik, dodajući da će biti veoma složeno očuvati stabilnu energetsku situaciju zbog naglog i velikog skoka cijena, ali da RS raspolaže viškom od 35 posto ukupne produkcije električne energije.

On je naveo da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorena uzajamna pomoć u isporuci električne energije ukoliko to bude potrebno.

Dodik je rekao da bi u nedjelju u Beogradu trebalo da razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, te da će njegov cilj biti da, zajedno sa Srbijom, obezbijedi povoljnije cijene gasa iz Rusije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79