(VIDEO) Federacija pred novim lockdownom

Prije tačno godinu počela je borba protiv koronavirusa i u našoj zemlji. I danas – epidemiološka slika loša, Covid odjeli puni, građani u strahu od novog zatvaranja i u iščekivanju vakcina koje nisu donacija.

U Vladi Federacije sastanak premijera, dopremijera i predstavnika svih zdravstvenih institucija u ovom entitetu. Sve, kako kažu, podsjeća na mart prošle godine kada je uveden lockdown.

Lockdowna trenutačno nema, ali smo na njegovom pragu. Zdravstveni sustav je na izmaku snaga, Covid odjeli su puni. Novog rješenja za sada nema – građani pozvani da poštuju mjere, a inspekcije da provjeravaju. Od kantonalnih stožera se očekuje da pooštre mjere, a Federalni stožer će u ponedjeljak razmatrati mogu li se dodatne mjere uvesti na razini entiteta.

No, gorući problem u BiH – nedostatak cjepiva, kažu, nije uzrok ovakvoj situaciji.

– Ne kažem koje tačno mjere ćemo uvest, postoje ljudi koji se bave time, ali je neophodno reagirati jer ne znam gdje će pacijenti koji su oboljeli i koji imaju sve težu i težu kliničku sliku i svaki dan nas bombarduju sa novim sojevima – izjavio je Mirsad Kacila, predsjednik Odbora za zdravstvo Zastupničkog doma BiH.

– Trenutnu epidemiološku situaciju ne možemo povezivati sa samim procesom vakcinacije, to se najbolje vidi iz susjedne Srbije, koja je jedan o lidera u imunizaciji, ali doživljava čak četvrti val – istakao je Goran Čerkez, pomoćnik Ministra zdravstva FBiH.

A BiH ne da nije lider nego imunizacija u Federaciji nije ni počela. Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, u kome je trenutačno najteža epidemiološka situacija, to smatra sramotnim. Zato je sastanak ranije napustio.

– Mene je stid šta smo čuli u smislu nabavke vakcina s federalnog nivoa. Oni su nama objašnjavali koliko su dopisa poslali, s kim su razgovarali od velefarmacija, s kim su imali zoom sastanak i tako dalje – naveo je on.

Ogorčen Forto, ogorčeni su, kažu, i na federalnoj razini. Odgovornost ponovno prebacuju na državu, koja nije uradila dovoljno. Zato su i formirali ad hock tijelo koje sada pod svaku cijenu treba nabaviti cjepiva za građane Federacije.

– Nipošto ne želimo poništavati ono što je državno i što oni treba da rade. Mi ne idemo ni po službenim posjetama drugim vladama itd. što RS radi. Ni u kom slučaju ne želimo derogirati državu. Država je bila određena za nabavku vakcina i dok ona nije rekla da to neće i ne može uraditi mi nismo stupali u to – kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH (SDA).

I kad zakaže država, entitet počinje ličiti na nju. Međutim, granice građanima sada nisu bitne. Bitno je da u imunizaciji uveliko kasnimo.

Trenutačno jedina cjepiva koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je danas odobrila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Istovremeno, nakon Predsjedništva, Agencija je odobrila i uvoz vakcina proizvođača AstraZeneca, koje će doći kroz Covax mehanizam. Službeno, imunizacija u Federaciji može početi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79