(VIDEO) Haris Zahiragić (SDA): U Historijskom muzeju show u kojem muškarci, obučeni kao žene, pjevaju, plešu

(VIDEO) Haris Zahiragić (SDA): U Historijskom muzeju show u kojem muškarci, obučeni kao žene, pjevaju, plešu


Treće izdanje festivala queer (LGBTIQ) umjetnosti Kvirhana održano je 16. juna u bašti Historijskog muzeja u Sarajevu. Muzički program otvorila je DJ Anima, a prvu noć festivala nastupit će poznata kantautorka Bojana Vunturišević te mladi muzičar Luka Rajić, koji je regionalnu popularnost stekao pjesmom Ludim. Pored njih, 16. juna nastupit će i Dolores, ženski pop duo iz Srbije.

U Sarajevu otvorena Kvirhana, podršku pružila i Duška Jurišić

Ovu manifestaciju komentarisao je i aktualni zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo, Haris Zahiragić. Njegov komentar prenosimo u cijelosti.

Nakon prošlogodišnjeg blasfemičnog “performansa” na trgu ispred Narodnog pozorišta, ove godine smo “počašćeni” “Drag showom” – u kojem muškarci, obučeni kao žene, pjevaju, plešu i izvode različite performanse u javnoj ustanovi prve kategorije.

Nakon Narodnog pozorišta, na red je došao Historijski muzej Bosne i Hercegovine u kojem je obavljen ovaj čin.

Možete li zamisliti predavanje u Historijskom muzeju na temu lika i djela heroja Safeta Zajke ili nekog drugog branioca? Teško!

Zamislite da je organizovano neko vjersko, islamsko ili recimo pravoslavno predavanje u istom? Ne možete ni zamisliti, jel’ da?

Šta mislite kakve bi bile reakcije javnosti u tom slučaju?
Može zato tranvestit koji pjeva Seku Aleksić…
I svi šute.

Takve “drag predstave” se održavaju u obdaništima i osnovnim školama, širom zapadne Europe – to je konačno ishodište ove revolucije, samo ako i kada dođe do toga, bit će kasno.
Trojka u Sarajevu, nakon što su ga oslobodili (kako su i sami govorili) provodi svojevrsnu revoluciju dekadence…

Javnim parama u javnim institucijama kulture. Svake godine se pomjeraju granice, kao kuhanje žive žabe, a većina ljudi koja se protivi tome se tjera na autocenzuru.

“Parada” je i ove godine u Sarajevu, opet će biti blokirana glavna saobraćajnica za vikend, građani će biti taoci, ali nema reakcija.

Dešava se slučajNO uoči Bajrama. Jedini ko je do sada je reagovao je naš Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.  Ostali još uvijek šute…

Saopštenje Kluba SDA u SKS:
KLUB SDA U SKUPŠTINI KS: TRAŽIMO OD VLADE DA ZBOG PARADE UKINE DOZVOLU ZA GRADSKI BLOK!

“Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje odluku kantonalnih vlasti koja zbog održavanja tzv. Parade ponosa, ponovo blokiraju uže jezgro Sarajeva i na taj način ograničavaju kretanje i životne aktivnosti građana glavnog grada. Zahtijevamo od Vlade KS da poništi ovu odluku.

Nakon što je predizbornom najavom propisa o javnim okupljanjima lažno umirio javnost, Konaković, njegovi partneri i ministri nastavljaju tamo gdje su stali prošle godine. Poslije odvratnog performansa ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, Trojka nastavlja vulgarizirati i nipodaštavati ustanove kulture od državnog značaja. Posljednji u nizu je sramotni “drag show” – performans tranvestita održan u javno finansiranom Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, tokom kojeg je izvođena i srbijanska šund muzika. Tražimo smjenu direktorice Historijskog muzeja, koja je od tako značajne institucije, napravila poligon za promociju “vrijednosti” suprotnih našoj kulturnoj tradiciji.

Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da prestane finansirati manifestacije i skupove na kojima manjina terorizira većinu, promovira razvrat i egzibicionizam. Što je s velikom većinom građana koji ne prihvaćaju ovakve poruke i sadržaje, kojima je stalo do njihovih stavova i zastupa njihove interese? Ne moramo bezuvjetno prihvatiti svaku uvoznu podlu devijaciju i dekadenciju. U zemlji kojoj prijeti bijela kuga i nestanak stanovništva, potrebne su nam parade mladih i zdravih obitelji i promocija obiteljskih vrijednosti.

Klub SDA u Skupštini KS ne prihvata prijetnju ljudskim pravima i sloboda, kao ni bilo kakav oblik nasilja usmjeren na različite percepcije i destinacije, ali smatramo da je planski i sistemski napad na način života i vrijednosti sadašnjeg čovjeka nedopustiv.

Pomicanje granica u nametanju tuđih vrijednosti i manjinskog pogleda na svijet zaustavit će građani, koji uglavnom ne prihvataju promjenu društvene i kulturne paradigme Sarajeva. SDA će ostati svoj glas u institucijama sistema.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija