(VIDEO) Ko je ubijeni Marko Maka Radić iz Mostara?

U pucnjavi koja se večeras desila u Mostaru ubijen je osuđeni ratni zločinac Marko Radić Maka, a za ubicom se traga.

U Mostaru je večeras ubijen Marko Maka Radić, koji je osuđen za ratne zločine

Rane su bile teške te je odmah nastupila smrt, dodao je Marić te kazao kako službenici kriminalističke policije zajedno sa nadležnim tužiteljstvom rade uviđaj.

Radić je 2011. godine u BiH pravosnažno osuđen na 21. godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru Vojno kod Mostara, te je iz zatvora trebao izaći tek 2027. godine.

Međutim, kako je državljanin Hrvatske postupak je obnovljen i nakon odluke Županijskog suda Zagreb koji priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, Radić je, izašao na slobodu.

U blizini zgrade kantonalnog MUP-a, ubijen je Marko Maka Radić, nekadašnji zapovjednik Policijske stanice Mostar (za vrijeme sistema tzv HB) i bivši zapovjednik Bjelopoljske bojne HVO-a.
Inače, Radića je Sud Bosne i Hercegovine nakon dugotrajnog i veoma temeljitog postupka 2011. godine pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja Bošnjaka, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru HVO-a Vojno kod Mostara u kojem su bile zatočene stotine bošnjačkih civila, među kojima znatan broj žena i djece.

U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne, a kasnije i zapovjednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i Vojno u opštini Mostar.

Prema iskazima svjedoka, Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne djevojčice.

No, 2019., je pušten iz zatvora. Nakon izlaska iz zatvora Marko Radić je ostao živjeti u Zagrebu, u Republici Hrvatskoj. Povremeno je dolazio u Mostar.

Na Radića je pucao Josip Cvitanović – Cviki. On i Radić dobro su se poznavali odranije. Inače, i sam Cvitanović je optužen za ratne zločine nad Bošnjacima Mostara i okoline. Zajedno im se i sudilo za zločine. Cvitanović je poznat po napadu na Bošnjake u Liska ulici za Bajram 1997. godine.

U policiji tj MUP-u HNK i pored desetina naših poziva nisu željeli ni potvrditi ni demantovati ovu informaciju – piše Sanel Kajan na svom Facebook profilu

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79