(VIDEO) Mještani ne daju HE na Neretvici: Zaustavili mašine, a Dubioza Kolektiv napravila dernek

U Goranskom Polju kod Konjica protest protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici. Organizatori kažu da je povod okupljanja najavljeno započinjanje radova na izgradnji dvije od ukupno 15 malih hidroelektrana.

Demonstrantima su se pridružili i članovi grupe Dubioza kolektiv.

Predstavnici nekoliko udruženja članica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine okupili su se u blizini Buturović – Polja protestujući protiv izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Neretvici kod Konjica.

”Ući u Neretvicu neće ni jedna mašina, svojim životima ćemo braniti ovu rijeku”, poručili su aktivisti udruženja članica Kolalicije za zaštitu rijeka BiH spriječavajući prolazak teških strojeva na korito rijeke Neretvice.

Okupili su se predstavnici brojnih udruženja iz cijele BiH i mještani kako bismo poručili da je vrijeme da Dom naroda na dnevni red uvrsti Zakon o energiji kojim je predviđena zabrana gradnje mini hidroelektrana”, poručila je Lejla Kusturica, aktivistica i direktorica Fondacije „Atelje za društvene promjene – ACT“, koja je dio Koalicije za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini (BiH).

Opština Konjic je 2009. godine potpisala s EPBiH Ugovor o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidrocentrala planiranih za gradnju na dužini od 34 kilometra toka rijeke, čemu se mještani oštro protive.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79