(VIDEO) Na Tik Toku se hvalio zapaljenjim šatorima u kampu Lipa

Izbio je veliki požar u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća. Kako saznajemo, vatra je zahvatila šatore, a u blizini se nalazi nafta i agregati koji se koriste za napajanje električne energije.

”Danas je zatvorena Lipa, objekat koji je bio uspostavljen kao privremena mjera, neuslovna za zimu. Time je oko 3.000 izbjeglica i migranata ostalo bez pristupa osnovnom skloništu i uslugama u zimskim uslovima. Postoje svi preduslovi za izmještanje izbjeglica i migranata iz Lipe u prihvatni centar Bira u Bihaću”, naveli su večeras iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

– Definitivno su gorjele bačve sa naftom koje smo imali uz svaki šator jer nam je ta nafta služila za opskrbljivanje termogena za grijanje. Ljudi su revoltirani. Oni su se skupljali na livadi koja je preko puta kampa i bilo je vidno da traže odgovore kud ćemo sad. Mi im nismo imali šta reći, a vidim da su to nastavili pitati novinare. Dio migranata još je na Lipi, dio je krenuo prema Bihaću, dio će vjerovatno u Sarajevo, ne znam. Mi smo svi poslani kućama – kazala nam je Omerović.

IOM je, kao što je i najavljeno, jutros započeo gašenje svojih aktivnosti u kampu Lipa. Podjela doručka protekla je bez problema. – Već smo bili krenuli sa gađenjem naših aktivnosti, ukidanjem kampa po izlaznom protokolu kojeg smo imali a koji je počeo jutros u 8 sati. Sve aktivnosti su tekle mirno, doručak je prošao u najboljem redu, nije bio nikakav ni nagovještaj incidenta. Krenulo se sa podjelom higijenskih paketa. Oko 11.15-11.30 preko radio veze sam čula da je požar i da je potrebno da se evakuišemo. Ugledala sam dim koji suklja i shvatila sam da to nije naivan požar. Evakuisani smo u nepunih pet minuta na obližnju lokaciju koja je bila obilježena kao mjesto okupljanja – priča nam Omerović.

Upraviteljica kampa: Dio migranata još je na Lipi, dio će prema Bihaću, dio prema Sarajevu

Dok su se vatrogasne ekipe borile sa vatrenom stihijom, migranti su koristili svoje mobilne telefone kako bi se hvalili neredom koji su napravili. Pogledajte video koji je objavljen na Tik Toku.

Kulminiralo je u Bihaću. Kamp Lipa je zapaljen. Zapalili su ga migranti jer su saznali da će biti ostavljeni bez krova nad glavom.

Građani ne žele i ne daju povratak u zatvoreni centar Bira. I večeras su se okupili ispred Bire gdje već više od 70 dana protestuju protiv povratka ilegalnih migranata i izbjeglica u ovaj migracioni centar u samom središtu grada. Političari u ovom kantonu također su jednoglasni.

Povratak u Biru, u srce Bihaća, ne dolazi u obzir. Iz državnog ministarstva sigurnosti pozivaju na strpljenje. Strpljenja više nemaju ni jedni ni drugi, a čini se, ni migranti i izbjeglice.

Cikotić: Gdje smjestiti 1.200 migranata iz zapaljene Lipe, to je pitanje za premijera USK i gradonačelnika Bihaća

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79