(VIDEO) Najezda žohara i u Tuzli: Posljednjih godina, najezda žohara u ljetnom periodu, postala je “normalna pojava”

Privredni subjekti imaju obavezu redovnog vršenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije dok sanitarna inspekcija mora intenzivnije vršiti kontrole na terenu.

Ipak, očekuje se i konkretna aktivnost nadležnih službi kako bi se daljnja najezda spriječila. Dolazak toplog vremena je pogodovao biološkom ciklusu i većoj reprodukciji insekata čiji broj se treba držati na adekvatnom nivou radi svih štetnosti koje oni kao prenosnici bolesti mogu prouzrokovati.

Proljetna sistematska deratizacija javnih površina se provodi sistematski osim preventivne izvodi se interventna, kada se procijeni da postoje opravdane indikacije za njeno provođenje, prema brojnim apelima građana indikacije itekako postoje piše Tuzlanski.

Najezda žohara postaje sve češća pojava u samom centru Tuzle ali i u drugim tuzlanskim naseljima odakle nam stižu brojni apeli sugrađana da broj insekata postaje nepodnošljiv. “Radim u strogom centru grada, na samoj Kapiji.

Evo već godinama svako ljeto invazija žohara kod Zavoda, obraćali smo se gradskim službama i ostalima ali niko ništa, mislim da je ovo velika sramota za naš grad pa se nadam da će se neko zauzeti da poduzme nešto.

Ovo prerasta u nezdravu životnu sredinu,” navodi čitatelj koji nam je ustupio i snimak najezde žohara koji su kako navodi svakodnevnica.

Jedan od apela odnosio se i na Trg slobode, gdje čitateljka navodi da je potrebno samo malo pogledati detaljnije i možete vidjeti na stotine žohara koji se se “udomaćili” na najvećem trgu u BiH. Isti problem imaju i stanovnici Irca, Slatine, Sjenjaka, Stupina, Bulevara…

Posljednjih godina, najezda žohara u ljetnom periodu, postala je “normalna pojava”, stoga građani opravdano očekuju veću zainteresovanost nadležnih.

Također su se pojavili žohari i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79