(VIDEO) Odakle Dodiku pozlaćena ikona iz Luganska: Ambasada Ukrajine se oglasila diplomatskom notom

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdili su primitak note, koju su proslijedili Predsjedništvu BiH

BiH se suočava se s novim diplomatskim skandalom nakon posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu ikone iz Luganska, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. Ambasada Ukrajine smatra kako je to pružanje podrške agresivnoj politici Ruske Federacije.

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio pozlaćenu ikonu porijeklom iz Luganska, kao znak srpsko-ruskog prijateljstva.

Dva dana poslije, na pomolu je veliki skandal. Naime, oglasili su se iz ukrajinske Ambasade.

“Ambasada Ukrajine u BiH smatra kako nepružanje javnog, neodgodivog, nedvojbenog opovrgavanja od strane najvišeg vodstva BIH informacije, a koja povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prijenosom na bilo koji način kulturnih, istorijskih ili vjerskih vrijednosnih predmeta porijeklom s teritorija Ukrajine, koji privremeno se nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, označavat će podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću mnogih hiljada ukrajinskih građana, najvišim rukovodstvom Bosne i Hercegovine.”

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdili su primitak note, koju su proslijedili Predsjedništvu BiH.

“Dobili smo diplomatsku notu od Ambasade Ukrajine u kojoj traže izjašnjenje o tome kako je ikona stara 300 godina našla u posjedu bh. zvaničnika, odnosno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Navedenu diplomatsku notu proslijedila sam Predsjedništvu BiH na izjašnjenje i oni trebaju utvrditi činjenično stanje. Vidim da postoje razmišljanja da se uključi SIPA i Tužiteljstvo BiH bi kako bi se ovaj slučaj okončao”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH za N1.

Da ovaj izgred zahtjeva uključenje istražnih organa, smatraju i poznavatelji vanjskopolitičkih prilika. Ova zemlja je dočekala, kažu, veliki broj najviših svjetskih državnika od američkog predsjednika, dvojice papa, glavnih tajnika UN-a, ali se ovako nešto nikad nije dogodilo.

“Još jedan skandal, još jedna ružna stvar prema BiH. Molim Boga da nije neki ukrajinski artefakt pronađen tko zna gdje, a moguće čak i ukraden i koji je došao u ruke Sergeja Lavrova”, kazao je novinar Zoran Krešić za N1.

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić, oštro je komentirao aferu “ikona”.

“Ako je tačno da je riječ o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banjaluku u toku sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda ako hoćemo imalo da smo država onda neko mora da ide u zatvor ili da kaže sam Dodik odakle mu to i ko mu je donio, ko mu je to na kraju krajeva uvalio”, kazao je Komšić.

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra kako se hitno treba oglasiti kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva i dati tačnu informaciju oko poklona za Lavrova.

“I ako doista jeste bilo nekih radnji s druge strane zakona u vezi ovog poklona, naše institucije moraju dati puni odgovor i provesti jednu istragu o svemu tome”, kazao je Crnadak.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva i dalje šute. Niko od prozvanih, ni Dodik, ali ni njegovi savjetnici nisu se oglašavali o ovom problemu, javlja N1.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79