(VIDEO) Podžić naglasio spremnost vojnika: Ako bude trebalo braniti Evropu, tu smo

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio je jučer u Sarajevu nakon sastanka s njemačkom ministricom odbrane Christine Lambrecht da je njena posjeta poruka da nismo sami i da ćemo sarađivati sa zemljama članicama NATO-a i EU.

Poručio je da su pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali u brojnim misijama podrške miru i izrazio nadu da neće biti potrebe da učestvuju i u odbarni Evrope.

“A ako bude trebalo, tu smo” – naglasio je Podžić.

Istakao je da je podrška Njemačke u protekle dvije godine bila od ogromnog značaja za Ministarstvo odbrane BiH, na čemu je posebno zahvalio.

“Bez obzira na sve ekonomske posljedice koje će osjetiti svi stanovnici Evrope, suglasili smo se da moramo osuditi barbarizam kojem svjedočimo prema građanima Ukrajine” – rekao je Podžić.

Dodao je da zemlje regije, među kojima je i BiH, nisu u potpunosti integrisane u EU i NATO, a zbog agresivnog ponašanja Rusije to može biti vrlo osjetljivo područje.

” Čvrsto obećanje i ohrabrenje za nas je da nećemo biti sami jer imamo naše prijatelje iz EU i NATO-a, a u tom kontekstu smo razgovarali i o budućnosti misije EUFOR-a” – naveo je Podžić.

Dodao je da su se suglasili da će, ukoliko bi došlo do problema s produženjem te misije, zajednički naći način da se sačuva mir u Bosni i Hercegovini.

“Kroz program “Berlin+” i dobrom saradnjom EUFOR-a, NATO-a i bh. vlasti zaključili smo da ne smijemo dozvoliti da 25 godina mira u BiH bude narušeno” – potcrtao je Podžić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79