(VIDEO) Pogledajte kako izgleda posebna verzija Mercedesa: Testirali ga rafalnom paljbom, eksplozivom…

Košta 547.000 eura, za što se dobije klasifikacija sigurnosti VR10, što se postiže izdrži li vozilo 300 ispaljenih metaka a da testne lutke postavljene u kabini ne pretrpe nikakva oštećenja

Osim promjena u politici, novi njemački kancelar Olaf Scholz donio je promjenu i na cestama. Barem što se njega tiče.

Naime, za svoje službeno vozilo odabrao je najsnažniji i najskuplji automobil od bilo kojeg kancelara dosad – Mercedes S680 Guard 4MATIC. Mercedesi serije Guard blindirana su vozila pa pojedini njemački mediji ističu da Scholzov automobil štiti poput borbenog oklopnog vozila.

U kompaniji iz Stuttgarta ističu da ne postoji nijedna limuzina u svijetu koja postiže takav nivo sigurnosti. Automobil je težak 4,2 tone, dvostruko više od osnovne verzije, jer ima dvije tone oklopa, a samo vjetrobransko staklo teži 120 kilograma.

Košta 547.000 eura, za što se dobije klasifikacija sigurnosti VR10, što se postiže izdrži li vozilo 300 ispaljenih metaka a da testne lutke postavljene u kabini ne pretrpe nikakva oštećenja.

Pogoni ga 6-litreni V12 motor koji razvija 612 KS u kombinaciji s 8-brzinskim automatskim mjenjačem koji prenosi snagu na sva četiri kotača. Ovaj putujući bunker otporan je i na propuštanje otrovnih plinova, jer se uključuje automatsko prozračivanje, a može izdržati i udar 12,5 kilograma eksploziva te ima automatsko gašenje vatre. I gume su također otporne na metke.

Njemački mediji ističu da je nadmašio i predsjedničku limuzinu Joea Bidena. Olaf Scholz deveti je njemački kancelar koji se vozi u Mercedesu, a to je bio običaj od 1949. do 1998. godine, kada je Gerhard Schroeder odlučio da će kancelarski automobil biti VW Phaeton. U međuvremenu korišteni su i Audi A8 i BMW serije 7, ali ipak i jedan blindirani Mercedes S klase.

Angela Merkel koristila je Audi A8 L Security, koji je imao 4-litreni V8 twin-turbomotor s 435 KS, no u kancelarskoj garaži nalazili su se i BMW 760Li High Security te Mercedes S600 Guard, odreda automobili s posebnom zaštitom. Prije njih čak su četvorica kancelara, Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Kurt Georg Kiesinger i Willy Brandt, vozili Mercedese, ali ne blindirane.

Prvi koji je koristio blindirani Mercedes bio je Helmut Schmidt, a bio je to 350 SE. No imao je dobar razlog, tada je bila aktivna njemačka teroristička organizacija Frakcija Crvene armije, piše Večernji list.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79