(VIDEO) Pogledajte kako je izgledalo uklanjanje migrantskog šatorskog naselja uz korito rijeke Kladušnice

U saradnji sa policijskim službenicima MUP-a USK-a, uposlenici JKUP “Komunalije” d.o.o. iz Velike Kladuše danas su u u naselju Polje, u neposrednoj blizini migrantskog centra “Miral” izvršili uklanjanje migrantskog šatorskog naselja kojeg su migranti samoinicijativno podigli uz korito rijeke Kladušnice.

Kako su nam rekli mještani naselja Polje, od samog početka migrantske krize i otvaranja migrantskog centra “Miral”, imaju velikih problema sa migrantima, a posebno sada kada migranti samo dolaze i sami prave svoja šatorska naselja, borave po obližnjim livadama i napuštenim kućama.

Ekipa portala USKinfo.ba se danas i sama uvjerila i nesvakidašnju situaciju u Velikoj Kladuši.

Naime, nakon velikih pritisaka javnosti, improvizirano šatorsko naselje je uklonjeno, ali migranti nemaju kuda otići pa kod lokalnog stanovništva postoji bojazan da će ponovo uraditi isto jer nemaju drugu opciju. Ispred migranstkog centra “Miral” je u jednom trenutku boravilo oko 500 migranata, ali zbog popunjenosti kapaciteta, nisu mogli ući u Kamp.

“Ja sam došao iz Srbije, a cilj mi je ići u Italiju. Problem je što ne možemo preći granicu između Hrvatske i BiH pa smo prinuđeni ovdje ostati. Sad nam je još veći problem što nemamo ni mjesto u kojem bi prespavali, a ujedno smo i gladni i žedni”, kazao je jedan od migranata iz Bangladeša za USKinfo.ba. Pitali smo ga šta planiraju za dalje nakon uklanjanja njihovog šatorskog naselja kojeg su napravili, kazao je kako im je za sada cilj ući u kamp “Miral”, ali ako ne uspiju biće prinuđeni ponovo podignuti svoje šatore na obližnjim livadama.

Novinari portala USKinfo.ba su cijeli dan proveli na terenu. U video prilogu pogledajte sve detalje današnjeg dana, a do kraja dana ćemo objaviti i stajalište MUP-a USK-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79