(VIDEO) Pogledajte novogodišnju atmosferu u Tuzli, Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Zenici i Banjaluci

(VIDEO) Pogledajte novogodišnju atmosferu u Tuzli, Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Zenici i Banjaluci


Pripreme se privode kraju i za javni doček na Trgu Slobode u Tuzli. Posljednjih dana je zabilježeno poboljšanje epidemiološke situacije zbog čega su građani mogli odahnuti i posvetiti se praznicima.

Novogodišnja euforija u Tuzli je počela još 10. decembra kada je otvorena manifestacija Zima u Tuzli. U okviru same manifestacije organizatori su se posvetili lokalnim obrtnicima koji su postavili svoje kućice na Trgu slobode u Tuzli i plasirali svoje proizvode građanima.

Ovoga puta organizatori su se posvetili i domaćim muzičarima.

Sama manifestacija Zima u Tuzliće trajati do 9. januara.

Nadležni su svakako uputili apel građanima da poštivaju mjere zaštite, ali osvrnuli su se i na upotrebu pritoheničkih sredstava. POdjsetili su da je njihova upotreba kažnjiva, ali i opasna i za ljude i za životinje.

Posljednji mjesec u godini, uz praznično raspoloženje, donio je brojne kulturne i društvene manifestacije u svim gradovima Zeničko-dobojskog kantona. U sjedištu kantona, nakon pauze zbog pandemije koronavirusa, ove godine ponovno se organizuje i javni doček.

Kraj decembra u Zenici je obilježen brojnim manifestacijama za sve generacije. Pravu zimsku bajku za najmlađe Zeničane priredile su balerine Ars centra premijernim izvođenjem baleta Krcko Oraščić.

„Ovo što smo uradili – tako smo i zamislili, da ovo na sceni bude prvo rođenje Krcka Oraščića i da ono iz godine u godinu postane jedan tradicionalni sadržaj“, kazala je Samira Spahić-Rustempašić, predsjednica Ars centra Zenica.

U sklopu manifestacije Ze adventure hiljadu učenika imalo je priliku pogledati jednu od predstava Dječije, omladinske i lutkarske scene u sklopu projekta Prvi put u pozorištu.

Kako je objasnio Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica, cilj je da svaki učenik nižih razreda osnovne skole barem jednom u toku kalendarske ili školske godine dođe u pozorište, a da to ne moraju finansirati roditelji.

Tradicionalno, 33. put zaredom Kamerni simfonijski orkestar Zenica Novogodišnjim koncertom ispratio je Staru godinu sa svojim sugrađanima.

„Jako se dosta pripremamo i trudimo se da Novu godinu i mi zajedno sa publikom dočekamo u najboljem svjetlu“, poručila je Amna Huseinagić, dirigentica Kamernog simfonijskog orkestra Zenica.

Nakon jednogodišnje pauze, postavljen je i Studengrad, a bit će upriličen i javni doček Nove godine. Skroman budžet i epidemiološka situacija razlog su više što će većina 2022. dočekati kući.

Optimitično, proslava 2022. je počela već 30. uz Željka Samardžića, a nastavit će se večeras uz koncert mladih zvijezda regiona Mahira Mulalića i Isaka Šabanovića koji će nas, nadamo se, uvesti u bolju i sigurniju novu godinu.

Otkazivanjem javnih dočeka ali i nastupa u regionu, veliki broj muzičkih zvijezda ali i naših građana koji su željeli putovati, odlučili su krenuti put Hercegovine.

Dosta je toga čime Hercegovci nisu bili zadovoljni u ovoj godini. Od vlasti, od ekonomske situacije, pandemija je i dalje tu i ljudima već cijelo to stanje počinje biti malo naporno, malo su umorni od svega. Kažu da se svakako nadaju da će u narendoj godini biti bolje jer uvijek može biti bolje nego što je bilo ranije.

U Organizacijskom odboru Adventa u Mostaru kažu da ova manifestacija ovih dana doživljava svoju kulminaciju i zadovoljni su svih ovih proteklih mjesec dana zbivanja i kako je to sve bilo posjećeno. Zadovoljni su i u Turističkoj zajednici HNK-a. Kažu da su kapaciteti dosta popunjeni, a to su nam potvrdili i sami radnici u turizmu. Indira Levak je ta koja će nas večeras nakon grupe Twist uvesti u Novu godinu, a sutra nastupa grupa Dva i po čovjeka.

U Bihaću za javni doček više nego spremni. Iako je posljednjih godina desetine Krajišnika napustilo ovaj kraj, ovih dana velike gužve. Gužve su na graničnim prelazima, u trgovinama, na parkinzima, u restoranima zato što je dijaspora došla kući. Ali to su one slatke gužve kada ovaj kraj ponovo oživi.

Ovih dana je živo i zato što su većina lokalnih vlasti organizirale zimske priče, odnosno prigodne kulturne manifestacije. Konkretno Bihaćka zimska priča, peta po redu, donijela je 17 dana žive svirke i svako veče tražila se stolica više.

Večeras sve Bišćane i sve one koji odluče Novu godinu proslaviti i dočekati na Gradskom trgu u Bihaću zabavlja Džejla Ramović.

USK je u ovu godinu ušao jako dramatično, sa 1.400 migranata u izgorjelom Prihvatnom centru Lipa, još toliko njih pod vedrim nebom u improviziranim kampovima, sa zdravstvenim radnicima kojima kasne plate, sa nesređenom političkom situacijom. Međutim ljeto je donijelo preokret. Ove godine USK pohodilo je oko 100.000 turista. Bilo je dana kada nismo imali slobodnog smještaja za sve one koji su željeli ljeto da provedu ovdje, a britanski mediji Bihać su proglasili jednom od 16 top destinacija u Evropi. Bišćani očekuju svakako bolje dane, ljepše dane.

U Banjoj Luci već je spremno u posljednjih nekoliko mjeseci, ali zadnji mjesec nekako čini se da je sve svečanije i ljepše. Javni doček će biti na Trgu Krajine sa poznatim regionalnim zvijezdama, a očekujemo i da građani budu sami zadovoljni.

Mnogi građani će takođe da dočekaju Novu godinu u svojim domovima, a mi smo pitali i Turističku agenciju Grada Banja Luke kakva je situacija u smještajnim kapacitetima. Oni su nam rekli da je sve popunjeno i da turisti nisu marili što su se cijene povećavala čak u posljednjih nekoliko dana.

U Sarajevu nema javnog dočeka, ali su slavlja organizovana u velikom broju ugostiteljskih objekata.

U glavnom gradu BiH doček Nove godine neuobičajeno, ali bez snijega. Možda je to razlog što je veliki broj Sarajlija otišao na planine oko Sarajeva gdje se sniježni pokrivač makar nazire.

Ono što je neobično, ali možda i očekivano s obzirom na situaciju sa korona virusom, u Sarajevu ove godine nema javnog dočeka Nove godine. Odluku o tome ranije je saopćina gradonačelnica grada Sarajeva Benjamina Karić i, ma koliko je neko i pomislio da negoduje, ono što je uslijedilo nakon toga izazvalo je brojne ali pozitivne reakcije.

Naime, novac koji je trebao biti potrošen za organiziranje javnog dočeka u Sarajevu bit će presumjeren u humanitarne svrhe.

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a kantonalna Vlada dozvolila je organiziranje dočeka ove godine u zatvorenim prostorima i ugostiteljskim objektima. Ukoliko želite Novu godinu dočekati u nekom od sarajevskih restorana, ali i kafića, morat ćete posjedovati tzv. VTP potvrdu.

Prema podacima Turističke zajednica KS-a povećan je broj turista, a kapaciteti svih ugostiteljskih objekata na planinama oko Sarajeva u potpunosti su popunjeni. Iz inspekcije su najavili pojačane kontrole.

Pozivamo na poštivanje epidemioloških mjera unatoč slavljeničkom raspoloženju jer je prije dva dana novi soj korona virusa omikron zabilježen i u našoj zemlji.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija