(VIDEO) Problem ostaje: Služba za poslove sa strancima u BiH preuzela Miral

Služba za poslove sa strancima u BiH preuzela je Kamp Miral u Velikoj Kladuši u kojem trenutno boravi oko 700 migranata. Situacija nije ni izbliza riješena jer lokalna i kantonalna vlast ne odustaju od zahtjeva za zatvaranjem ovog kampa. Kao razloge navode blizinu granice, ali i uskraćivanje prava na slobodu kretanja samih građana ove općine.

Uvjet Evropske unije i Ministartstva sigurnosti BiH za zatvaranje ovog kampa je lokacija u Velikoj Kladuši van grada gdje bi ovi migranti bili izmješteni.

“Mi od augusta prošle godine čekamo da premijer i Vijeće predlože novu lokaciju kako bismo migrante koji su trenutno u Miralu premjestili na neku lokaciju izvan gradskog naselja”, naveo je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

“Ukoliko nemamo adekvatan način i mjesto gdje možemo smjestiti te migrante ne možemo ići u proces izmještanja. Nadam se da će se u narednom periodu pronaći rješenje i da će lokalne vlasti iznaći rješenje”, kaže Mirsad Buzar, zamjenik direktora SPS BiH.

Lokalna i kantonalna vlast jedinstvene su u stavu da novih centara na području ove općine neće biti.

“Ne postoji nikakva mogućnost ni razmišljanje u tom smjeru, nikakvo. Postoji pravilo EU da ne smiju u blizini granice biti centri, a Velika Kladuša je na samoj granici”, ističe Admil Mulalić, predsjedavajući OV Velika Kladuša.

Smatraju da su hiljade migranata, koji borave uz granicu sa Hrvatskom i stotine njih koji se kreću po gradu, velika sigurnosna i epidemiološka prijetnja. Insisitiraju na tome da teret migrantske krize nosi cijela BiH.

“Kako se koncentracija centara i dodjela lokacija dešavala samo na području Unsko-sanskog kantona, kako nijedan teritorij na FBiH nije dodijelio lokaciju, a Blažuj i Ušivak od Ministarstva sigurnosti nisu imenovani kao centri za prihvat migranata, kako manji entitet RS nije dodijelio lokaciju. Općina Velika Kladuša je zauzela jasan stav da ne može do toga doći”, kategoričan je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Građani godinama trpe migrante, strahuju za vlastitu i sigurnost djece i imovine. Želeći ukazati na svoj problem organizirali su tokom prošle godine proteste, a Općinsko vijeće to je potvrdilo zaključcima o zabrani otvaranja centara. Za sedmi juni je zakazana nova sjednica na kojoj će se, kažu, ako zatreba odlučiti i na radikalnije mjere.

“Ne isključujemo mogućnost da imamo apsurd da Vijeće blokira ulice. Mi smo cijelu zimu imali seoske straže, ja se bojim da će ovaj problem eskalirati i kad padne mrtva glava onda će sviju zaboljeti glava”, dodaje Mulalić.

Velika Kladuša je općina sa najvećim brojem migranata, a smještaj ima samo njih 700 u Kampu Miral. Hiljade drugih među kojima je mnogo porodica s djecom spava na ulici i u napuštenim kućama. Ukoliko uskoro ne dođe do koordiniranog djelovanja predstavnika svih nivoa vlasti građani će se sami organizirati i tražiti rješenje za ovaj „državni“ problem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79