(VIDEO) Profesor potvrdio: Riječ je o poskoku, evo zašto ih sve češće viđamo u gradu

Zmije bi sada trebalo da su u hibernaciji ali ih je toplo vrijeme izvuklo iz skrovišta. Klimatske promjene drugačije utiču i na njih kao na sva druga živa bića, pa ni zmije više ne znaju šta da rade i kako da se ponašaju.

Ovo kaže Goran Šukalo, vanredni profesor sa Katedre za zoologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Banja Luka.

Građani Republike Srpske posljednjih dana sve češće viđaju zmije u naseljenim mjestima, a u Banjaluci je jedan sugrađanin objavio video snimak na kojem se vidi kako mačka pokušava šapom da uhvati zmiju.

Snimak je nastao u gradskom naselju Kočićev vijenac, a zmija je primjećena neposredno kod stambene zgrade.

“Vidio sam taj snimak i u pitanju je definitivno poskok, a najvjerovatnije je ženka. Po veličini, stara je dvije-tri godine. To je najotrovnija zmija kod nas, odnosno na Balkanu”, objašnjava Šukalo.

Topli dani u oktobru su, kako kaže, poremetili bioritam zmijama i one će se, dok ne zahladi, vjerovatno još pojavljivati i mi ćemo ih viđati.

“Jučer mi je kolega iz Mrkonjić Grada poslao sliku zgaženog poskoka na cesti, a ja sam nedavno isto vidio na cesti u okolini Banjaluke. Nisu samo poskoci u pitanju, već se i druge zmije viđaju, pogotovo male, koje su se tek izlegle pa traže hranu”, navodi Šukalo za portal Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79