(VIDEO) Realnost u BiH: U SCC-u ručak za dvije osobe 54 KM a preko puta samo 14 KM

Video klip koji je nastao u Sarajevu, odlično opisuje trenutno stanje u Bosni i Hercegovini. Naime Suad Đozić snimio je kreativni video i pokazao trenutne cijene u glavnom gradu BiH.

Poredio je jedan od najprometnijih restorana u Sarajevu sa restoranom “preko puta”.

Cijene restorana u SCC-u u sljedeće:

  • dupli espresso 6 KM
  • Capricciosa 14 KM
  • Nutella kolač 7 KM – sve ukupno 27 KM a za dvije osobe cijena ide i do 54 KM.

u restoranu preko puta, cijene su više nego smiješne a u njemu jedu samo privilegovani odnosno oni koji imaju platu preko 4.000 KM.

  • Kafa – 0,75 KM
  • supa – 1 KM
  • gulaš 4 KM
  • kolač 1 KM

Sve ukupno 7KM a za dvije osobe cijena je 14 KM.

 

A Suad Đuzić ispred ReSTART BiH poslao je poruku i političarima u BiH.

Hiperprivilegovana mlada kasta

Zastupnica u Parlamenta Bosne i Hercegovine, mlade (koji ovih dana protestuju zbog iznosa subvencije za kupovinu stana) je nazvala “hiperprivilegiranom kastom” uz poruku “da im se nije trebalo dati ništa”.

‘Hiperprivilegirana kasta koja ima novca priuštiti si enormno visoke cijene stanova u KS zahtjeva više?! Nije vam se trebalo dati ništa. Među vama nema radnica u trgovini, radnika u proizvodnom sektoru, čistačica, automehaničara (zaposlenika) ili ih ima neznatno malo’.
Jedino sa čim bih se složio sa dotičnom je to da nema puno onih koji mogu dobiti tako velik kredit.

Suad Đozić: “Rijeku i šumu ne damo za bure viskija”

A do koga je to tako? Da li upravo do naše vlasti?

Pri tome, da ne bude zabune, ne aludiram samo na trenutnu vlast u KS, nego uopšte na vlast sve ove godine u kojima su nas doveli do toga da smo zadovoljni ako imamo 700 eur platu, jer u Srbiji je još gore. A kada se već pozivam na tu državu sa najmanjim standardom u cijeloj Evropi, onda bi ovoj bahatosti i bezobrazluku pandan bila ona Vučićeva ‘ako se nema, jedite jeftini parizer i bijeli hljeb’.

A što se tiče kasti, mislim da ona kao zastupnica Parlamenta BiH ima i veća primanja (7-8 hiljada) od samog Vučića, koji se hvali da je najsiromašniji predsjednik. A da stvar bude još nevjerovatnija ona u restoranu Parlamenta jede po 600% nižim cijenama.

Pitam se ko je tu ‘hiperprivilegovana kasta’?

Također treba istaći da (recimo) u Njemačkoj, zastupnik, u odnosu na prosječan lični dohodak zarađuje 2:1, a kod nas je to 8:1.

Jednako kao što se druga zastupnica hvalila sa inicijativom za naknadu porodiljama, tako i ova priča o subvencijama za kupovinu stana, kao njihovom poklonu, a ne kao normalnoj pojavi odgovornosti vlasti prema mladima. Mladima koji su ugrožena kategorija društva, mladima koji u sve većem broju odlazi iz naše zemlje. Po svoj prilici ako ovako nastave ostat će samo političari i oni koji su u trećoj životnoj dobi te im se ne počinje nanovo u drugoj zemlji sve iz početka.

I u uređenim državama, gdje mladi ne odlaze, gdje su primanja 3, 4 puta veća postoje subencije i pomoć prema određenim kategorijama, a ti iznosi su mnogo veći. Znači s tim se ne treba hvaliti, a pogotovo ne bahato poručivati kako im ona ‘ne bi ništa dala’ kao da daje iz džepa. Ta davanja su prosto odgovornost prema građanima koji su ih svojim glasom postavili na te pozicije.

Moguće da ona čak ima i pravo u tome. Možda bi bolje bilo da nisu ništa obećavali, ako nisu u stanju obećanje ispuniti. Jer zaista 4.800 KM djeluje kao sadaka u odnosu na onaj iznos koji mladi moraju decenijama otplaćivati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79