(VIDEO) Rizična vožnja službenih vozila na M17: “Svi se pitaju, šta ovo rade?”

(VIDEO) Rizična vožnja službenih vozila na M17: “Svi se pitaju, šta ovo rade?”


“Bahata vožnja vozila pod pratnjom”, “Službena vozila preticala kolonu automobila”, samo su neki od natpisa u medijima ili na društvenim mrežama, objavljenim uz snimke “agresivne vožnje” kakvu viđamo samo u akcionim filmovima.

Učestala je i zloupotreba rotacionih svjetala i njeno nezakonito korištenje. Poseban revolt građana izaziva nepotrebno korištenje rotacija policijskih službenika u nepotrebne ili čak lične svrhe.

Policija rotaciona svjetla može koristiti samo onda kada procjeni da za to ima potrebe, prilikom potjere, zaustavljanja određenog lica ili kao znak njihovog prisustva, kao i vozila hitne pomoći ili vatrogasaca.

Korištenje rotacionih svjetala na vozilima policije, vatrogasaca i hitne pomoći nije precizno regulisano, te se prepušta službeniku da procijeni potrebu za korištenjem rotacije.

Čitatelji portala Crna-Hronika poslali ste video snimak rizične i bahate vožnje kolone službenih vozila na M17 koja su više puta ugrozili živote ostalih sudionika u saobraćaju.

Šta su pokušali uraditi, te da li ovo smiju samo su neka od pitanja koje su postavili čitatelji našeg portala ispod video klipa.

https://www.tiktok.com/@crnahronikainfo/video/7308044346970934533?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7241465432601937414

 

 

 

– Vozač koji na putu susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su da ustupe prvenstvo prolaza, omoguće nesmetan prolaz, a po potrebi zaustave vozilo, umjesto dugih svjetala noću upotrijebe kratka svjetla za osvjetljavanje puta, strogo se pridržavaju naredbi koje im daju lica iz pratnje i kretanje nastave tek kad prođu sva vozila pod pratnjom – stoji u Zakonu.

Pravo na pratnju, rotacije i zaštitu službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i devet ministara, trojica članova kolegija, odnosno predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH. Također, Direkcija za koordinaciju pruža fizičku i tehničku zaštitu stranim zvaničnicima za vrijeme posjete BiH.

Tako na policijsku zaštitu i pravo korištenja pratnje, kao i rotacionih svjetala po potrebi ima oko 30 državnih zvaničnika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija