(VIDEO) Slučaj Pinka i RTS-a: Cenzura u direktnom prenosu

“Jao, pa nemojte to da pričate… Čekajte, čekajte!” To je bila reakcija novinarke jutarnjeg programa Radio-televizije Srbije tokom razgovora u okviru uključenja uživo sa jednim od rukovodilaca bazena Sportskog centra “Milan Gale Muškatirović” Uroša Markovića, pošto je on pomenuo ime zamjenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića u negativnom kontekstu. I na televiziji Pink, uključenje je prekinuto pod sličnim okolnostima. Novinari i urednici ovih kuća tvrde da nije razlog cenzura, ali eksperti tvrde da je očigledno riječ o cenzuri.

Novinarka Radio-televizije Srbije Sanja Belović i urednik Informativnog programa televizije Pink Goran Gmitrić rekli su poslije ovih događaja Udruženju novinara Srbije da je Uroš Marković prekinut zbog njegovog “neprofesionalnog ponašanja”, a ne zbog cenzure, piše Glasamerike.

Sanja Belović je za UNS rekla da je na društvenim mrežama kružio isječeni video snimak u kojem je prikazan jedino kraj njenog uključenja, a i Goran Gmitrić tvrdi da uključenje nije prekinuto jer je Marković kritikovao Vesića, već zato što nije govorio o temi koja je servisna informacija za građane.

“Mlada novinarka ga je prekinula, jer se nije držao teme. To je bilo ispod svakog nivoa ljudskosti i profesionalizma”, smatra Gmitrić i dodaje da su novinarku, koja je bila u uključenju, snimali mobilnim telefonima, očekujući njenu reakciju.

Medijski mrak

Suština toga je cenzura i autocenzura uživo, izjavio je Uroš Marković za Glas Amerike.

“Režim i mediji bliski režimu ne žele da građani vide i da postanu svjesni da u Srbiji već sedam godina vlada apsolutni medijiski mrak – da oni ne dozvole da neko u programu uživo pomene javnog funkcionera, koga mi plaćamo, samo zato što se plaše reakcije vlasti – to je dokaz kakvo je stanje medija u Srbiji danas”, rekao je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments