(VIDEO) Sumnjivo zapošljavanje u Trećoj osnovnoj školi u Bugojnu

Da oglasi za posao, posebno u institucijama koje su na budžetu, u ovoj zemlji podsjećaju na potjernice i raspisuju se samo formalno, potvrđuje najnoviji primjer iz Bugojna.

Naime, oglas za mjesto sekretara Treće osnovne škole, na koje je već primljena osoba na određeno vrijeme, objavljen je u jednim dnevnim novinama iz Banje Luke. Za oglas su, ipak, saznali drugi kandidati, ali i novinari, s kojima je direktorica Amela Haračić odbila razgovarati.

Iako se oglas za već popunjeno radno mjesto sekretara škole objavio 12. maja u dnevnim novinama koje je gotovo nemoguće naći u Bugojnu, a pet dana poslije na oglasnoj ploči škole, na danas zakazani intervju stiglo je više kandidatkinja. Sve one svjesne su da su doslovce jedino izložene trošku prikupljanja dokumentacije, koju predaju osobi koja već nekoliko mjeseci radi.

– Osobi koja je primljena tu na određeno vrijeme, tačnije, za poziciju sekretara ove škole, zbog koje sam i ja konkurisala. Sedam godina sam na birou uz dvije godine volontiranja u Općinskom sudu i u organima uprave – navodi kandidatkinja Suada Tanković.

– Čekam na posao skoro punih 10 godina. Bila sam među pet studenata u generaciji, svaku sam godinu imala prosjek iznad 8, dobila sam pohvalu od dekana fakulteta Univerzitet u Mostaru – priča kandidatkinja Emina Šehić.

Dok čekaju intervju, kažu kako je za ovo mjesto konkurs raspisan pa poništen i u februaru, te da su im dokumenti vraćeni bez ikakvog obrazloženja. Naravno, i danas je direktorica škole odbila razgovarati kako s njima tako i s novinarima, zbog čega se logičnim nameće pitanje: je li zaobilaženje kriterija u raspisivanju oglasa za već popunjeno radno mjesto namjerno i smišljeno.

– Ako su svjesno to uradili, onda bi to bila zona zloupotrebe položaja. Jako je teško dokazati je li to neko uradio namjerno, ali vrlo je moguće – ocjenjuje Refija Kulašin, glavna inspektorica u Ministarstvu obrazovanja SBK-a.

No, to će dokazivati inspektori, a za razliku od direktorice, koja je odbila pričati, Bugojanci u anketi kažu da je ovo ustaljena praksa protiv koje se ništa ne može.

Svjesne su toga i kandidatkinje, koje su se po ko zna koji put prijavile na slične oglase za poslove, na kojima se uvijek kažu zna, ko će biti primljen. Ostali, pak prikupljajući papire, samo još pune budžet, kako onima primljenim preko veze, ne bi kojim slučajem kasnila plaća prenosi Federalna.

 

Misteriozna Prijedorčanka i finansijerka Janeza Janše oštetila BiH za 4,8 miliona KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments