(VIDEO) Švicarska televizija: Hrvatska policija ilegalno prebacuje migrante u BiH

Napušteni pogranični prostor na sjeveru BiH. Osobe u hrvatskim uniformama u šumi. Iza njih je grupa od 30 osoba sa ruksacima i dekama. Na prostoru između Hrvatske i BiH policajci zastaju i puštaju grupu na teritorij BiH.

Prizor je ovo kojeg su zabilježili novinari švicarskog javnog RTV servisa na njemačkom jeziku (SRF). Tvrde da se radi o ilegalnoj deportaciji izbjeglica iz Hrvatske u BiH. Četiri takve situacije su zabilježili u samo dva dana. U BiH je prebačeno oko 70 osoba, uglavnom Pakistanaca, Alžiraca i Afganistanaca.

Novinari SRF-a su razgovarali sa izbjeglicama odmah nakon prebacivanja na teritorij naše zemlje, a ovo je, potvrđuju, prvi put da je ilegalno prebacivanje migranata sa teritorija Evropske unije (EU) dokumentirano na ovaj način.

loading...

Izbjeglice su švicarskim novinarima potvrdile da ih je hrvatska policija prebacila u BiH bez ikakvih provedenih procedura. Tvrde da je tom prilikom nad njima upotrijebljena sila.

– Uhvatili su nas u šumi, smjestili su nas u kombi i odvezli do granice. Put je trajao oko dva sata. Zatim su uništili naše telefone i preveli nas na teritorij BiH – kazao im je jedan Pakistanac.

Novac kojeg su imali uz sebe im je, tvrde, ukraden. SRF podsjeća da su izvještaje o brutalnom ophođenju hrvatske policije prema migrantima nevladine organizacije prikupljale i objavljivale unazad više od godinu dana.

– Uperili su pištolje prema nama i rekli da stanemo. Bili smo uplašeni i uplakani – ispričao je dječak iz jedne afganistanske porodice.

Kada su upitali policajce da li u Hrvatskoj mogu dobiti azil, oni su se smijali i govorili kako ga mogu dobiti u BiH.

Novinari SRF-a su razgovarali sa više od 100 migranata, a svi su im kazali da su bili u Hrvatskoj te da im je tu odbijen zahtjev za azil. U izjavu za tu televiziju je Marcus Engler, njemački stručnjak za pitanje migracija, kazao da je ovakav postupak hrvatske policije kršenje zakona Evropske unije, ali i međunarodnih zakona.

 

Video pogledajte OVDJE.