(VIDEO) Tenk koji će biti postavljen u sarajevski park otišao na remont u Hadžiće

(VIDEO) Tenk koji će biti postavljen u sarajevski park otišao na remont u Hadžiće


Uništeni tenk. To bi gimnazijalci u Sarajevu uskoro mogli gledati svakodnevno pored školske zgrade.

Gradske vlasti planiraju izgraditi spomen-obilježje pedesetak metara od srednje škole Druga gimnazija, u čast u ratu poginulih pripadnika specijalne policije.

Spomenik će se nalaziti u parku nazvanom po velikanu bosanske sevdalinke Safetu Isoviću. U istom parku nalazi se i spomen-ploča poginulim maloljetnim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a Općine Centar Sarajevo. Preko puta je i privatna osnovna škola.

Ideja da se u park postavi tenk, stara je već nekoliko godina, a ponovo ju je aktualizirala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, kadar Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.U Drugoj gimnaziji, pak, kažu da ih niko nije pitao za mišljenje o tenku u parku pored škole.

Dok se u Sarajevu svađaju treba li tenk biti u školskom parku ili ne, taj isti tenk ide na remont u Hadžiće – piše Crna-Hronika. Kako nezvanično saznajemo remont tenka će se raditi u pogonima TRZ-a Hadžići

 

Direktor Druge gimnazije, Seid Alibegović, kaže za RSE da “vjerovatno ima učenika kojima to smeta, kao i onih koji bi voljeli tu vidjeti spomenik”.

Dodaje da tijekom javne rasprave o izgradnji spomen-obilježja nitko nije pitao ni školu niti Vijeće roditelja Kantona Sarajevo.

“Spomenik neće biti u školskom dvorištu. Stvar je sad da li se to nekome dopada ili ne dopada. O toj temi možemo pričati do sutra”, kazao je Alibegović za RSE.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo trenutno provodi anketu.

“Mi smo putem naših koordinacija i Vijeća roditelja škola zatražili mišljenje roditelja… Prema onome što smo do sada mogli vidjeti, roditelji smatraju da spomenik treba da bude u tom parku”, kazala je Elma Dizdarević, predsjednica Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, za RSE.

Radio Slobodna Evropa je imala uvid u jednu anketu koja se provodi u grupama na Viberu. Pitanje je “Da li podržavate ideju postavljanja tenka kao spomenika specijalcima odreda ‘Bosna’ u parku iza Druge gimnazije”.

Prema rezultatima iz jedne grupe u koje je RSE imao uvid, 73 posto roditelja je podržalo tu ideju, dok njih 21 posto kaže da podržava, ali da spomenik treba postaviti na neko prikladnije mjesto. Jedan od više od 30 roditelja bio je protiv.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija