(VIDEO) Tunelsko bušenje tendera: Da li je propao projekat tunela Hranjen?

Tunel Hranjen umjesto da spoji Srajevo i Goražde, spojio je interesne grupe i pojedince u mraku tunela. Umjesto intenzivnih radova, istraživanja terena i bušenja, buše se tenderi. U projekat vrijedan gotovo 80 milona maraka, mnogi bi da se ugrade. A kada ugrađivanje počne pod zemljom, na površinu procuri kriminal, štimanje tendera , licenciranje projektantskih kuća koje nemaju licence, stranački lobiji i moćni pojedinci. Kada su se svi nabrojani uključili, vrijednost projekta u totalnom mraku tunela se udvostručila. Tako, umjesto strateškog, tunel je postao političko-interesni projekat. Hoće li se izgradnja tunela nastaviti ili će ga rijeka Čemernica potopiti.

Tunel Hranjen i predizborna slika. Postizborno se nastavilo u istom ozračju. Probijanje ozvaničeno, a tražila se lopata više.

“Mora mi neko nešto dati da počnemo kopati”, govorio je Denis Zvizdić.

I počelo je. Izgradnja kapitalnog i historijskog projekta u BiH, tunela dugog 5 i po kilometara, još u Dejtonu obećanog, čija je namjera spojiti Goražde sa Sarajevom i gotovo za pola skratiti putovanje. Dio je i brze ceste Hrenovica Hranjen Goražde. Priča u kojoj su ključni akteri Federalna Vlada i Autoceste Federacije kao investitor, Euroasfalt – izvođač radova i IPSA institut kao nadzor. Vrijednost radova u prvoj fazi 81 milion maraka, od čega je 65 miliona Vlada osigurala od dobiti BH Telekoma.

“Investirajući 60 miliona maraka smo krenuli na put sa koga nema povratka i to je sreća. Nema povratka”, rekao je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

A sreća je kratko trajala. Budžet se istopio na pola tunela. Dalje se ne ide. Mašine ugašene, a za svjetlo na kraju tunela nedostaje još samo 100 miliona maraka.

Adnan Terzić, bivši direktor JP Autoceste FBiH kaže: “Ja kao direktor sam znao da će projekat biti skuplji. Kompletan završetak tunela Hranjen je skuplji nego što se predviđalo, ali šta je bio naš izbor da nakon ulaska 100, 150 metar u brdo prekinemo projekat i onda bi odgovarali zašto smo izvođaču obezbijedili 10 posto izgubljene dobiti koju bi na svakom sudu u svijetu, a ne u BiH dobio jer ga to sljeduje, a to je nekih 6 miliona maraka i imali bi projekat koji nikad nismo završili.”

Što imaju i sada. Plus istragu kantonalnog Tužilaštva Sarajevo koje treba ispitati gdje je i kako novac utrošen a da posao ni u pola nije završen.

“Sve je to onako, malo da kažem čudno”, smatra Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“Po svim pkazateljima to je propao projekat”, smatra Adžem Dževad, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“Ja znam da nije propao. Jedino ako neko hoće sada da napravi od toga neki propao projekat”, dodaje Terzić.

U cijeli projekat ušlo se improvizacijski, tvrdnje su opozcije. Prije svega finansijski.

Bušimo, pa dokle stignemo

Novac se upumpavao a nadzor koji je trebao ići paralelno sa radovima, počeo je pola godine kasnije. Dovoljno da opozicija ustvrdi da je prostora za malverzacije bilo.

“Jer vi ste potpisali taj ugovor da će biti 100 posto sredstava, urađeno 100 posto posla. E sada odjednom se potroši 100 posto a vi imate jednu trećinu urađeno. Nešto nije uredu. Očigledno nadzor i kontrola nisu bili na nivou na kojems u trebali da budu. Jer smo mi za ove stvari trebali da znamo prije godinu dana, a ne ljetos pred istek roka”, dodaje Mašić.

Parola bušimo, pa dokle stignemo. A kada se navodno buši u nepoznato, udari se u stijenu. Očekivali čvrstu, naišli na slabu pa procurilo na sve strane.

Denis Lasić, ministar prometa i komunikacije FBiH je 12.5. govorio: ”Tunel Hranjen je krenuo prije nekih godina dana i pol. Ima određeno kašnjenje ali to kašnjenje je opravdano zbog uvjeta kakvi jesu zbog naglih prodora vode i svega što se događa u samom tunelu.”

“Činjenica je jedna. Da je sastav tla takav da će trebati više para uložiti nego što je planirano. Ali je isto tako činjenica da kada se bude tenderisala druga faza da ćemo vidjeti kakve će biti cijene i da li je ovo pretplaćeno i da li su ovo uopšte realne cijene po kojima radi sada ovaj izvođač”, pojašnjava Terzić.

Skoro nestvarno zvuči da se tek na pola tunela shvatilo da teren nije onakav na kakav su računali što otvara sumnju da li su uopšte provedena detaljna geološka ispitivanja tla, te ako jesu zašto se nije sve predvidjelo. A ovaj interni izvještaj inžinjera Autocesta Esada Mulavdića, razotkriva detalje. Inače, Mulavdić je šef projekta ali i član komisije koja je izabrala Euroasfalt kao jedinu firmu koja se prijavila za ovaj posao. Navodi, Euroasfalt je odmah nakon potpisivanja ugovora samoinicijativno i uprkos protivljenju naručioca projekta promijenio trasu tunela i time izazvao hidrološki rizik.

“Izvođač je to uradio samo da bi skratio tunel za oko 250 metara jer mu to donosi ekstra profit.”

Terzić dodaje: “Mi smo imali eskpertizu stručnjaka iz geotehničkog zavoda koji su rekli da taj rizik nije tako veliki. Na kraju krajeva desila se jedna poplava. Ključna stvar je u tome da li je to tehnički dobro urađeno, kako treba da li postoje jasna i precizna mjerenja koja je kategorija terena, je li to geološki tako kako je prikazano u situacijama linije ja garantujem da.”

Međutim, za Mulavdića je sporna uloga IPSA instituta koji je zadužen za nadzor, a za kojeg tvrdi da ga na terenu skoro nije ni bilo.

“Geolog izvođača je radio svoj posao, a budući da nije imao integralnu i kontinuiranu kontrolu od strane geologa Nadzora, ostaje otvoreno pitanje da li je provedena geološka karakterizacija brdskog masiva vjerodostojna, adekvatno interpretirana i vrednovana RMR indeksima kroz geotehničku klasifikaciju.”

Cijeli projekat proglašen poslovnom tajnom

Priča o lošoj geologiji bila je razlog da se traži i utroši koji milion više, što Mulavdić navodi da je bila i namjera Euroasfalta – izvući što prije i što više novca. U pitanje dovodi i tehničku ispravnost ali i upotrebu tunelskih cijevi- tvrdnje su čak 300 metra servisnih cijevi na sjevernoj strani su neupotrebljive. Sada već bivši direktor Autocesta Adnan Terzić tvrdi- Mulabdićev izvještaj lažan.

“Skraćivanje i mijenjanje trase izvođač nije mogao uraditi bez nas. To je u sklopu žutog FIDICA to je sasvim normalno da se 11,31 rez 5,54 Interni izvjestaj je pisao čovjek koji je bio šef projekta i naravno da je ono sadržaj u nekoj mjeri falsifikovan revanšistički, osvetnički i da čovjek pokušava da sa sebe skine odgovornost.”

Odgovoran nije niko. A cijeli projekat je proglašen i poslovnom tajnom.

“Imam osjećaj da je u posljednje vrijeme tunel HRanjen zaštićen, da se ne može razgovarati o njemu”, istakao je Ernest Imamović, gradonačelnik Grada Goražda.

“Ne želim da budem upetljan između interesa”

No, krenimo redom. Prva adresa Vlada.

Ni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić pred kameru nije želio. Pa piše: radovi se neće obustaviti sada se stanje analizira.

Naredna adresa- Euroasfalt. Odgovor- nemamo ništa novo za reći obratite se Autocestama. A od tamo, prvo sms poruka aktuelnog direktora Elmedina Volodera.

“Ne želim da budem upetljan između interesa.”

Čijih i kojih interesa, nije pojasnio ali u zvaničnom saopštenju navodi da je Voloder uputio prijedlog izvođaču da se angažira neovisni ekspert

kako bi se izbjegao bilo kakav sukob interesa koji će napraviti presjek obaveza. No, prije tri godine bio je konkretniji. Tvrdio da je tunel Hranjen predizborna prevara i da se građani Goražda ne nadaju previše.

Zašto ništa i zašto se po tvrdnjama inžinjera Mulavdića išlo u korist izvođača a ne investitora, te zašto navodno nisu bili prisutni na terenu iz IPSA-e kratko odgovaraju- radili smo po zakonu sve ostalo je poslovna tajna.

“Možemo potvrditi da je naš tim nadzornih inžinjera izvršavao sve ugovorne obaveze u skladu sa zakonom, uvjetima ugovora, pravilima struke i važećim standardima za predmetnu oblast inžinjerstva, uz kontinuirano uvažavanje instrukcija naručitelja i svakodnevne konsultacije sa predstavnicima njegovog tima za implementaciju projekta.”

“Najlakše je opljačkati u tunelu”

“Prvi, znači prvi alarm da nešto smrdi je kada počnu da vam daju nesuvisle odgovore. To je potpuno nesuvisan odgovor. IPSA to nije radila za privatnu kompaniju, IPSA je to radila za javni interes Federacije BiH i ako svoj nadzor proglase nekom poslovnom tajnu ili bilo kojom drugom tajnom evo za početak to meni kao parlamentarcu smrdi”, kaže Mašić.

“U tunelu se ništa ne vidi . Najlakše je opljačkati u tunelu”, ističe Adžem Dževad.

A posebno u ovom koji treba da vodi ka Goraždu, a koji bi za ovaj kraj značio i ekonomsko jačanje.

“Mislim da ni u kom slučaju se ne smije dovoditi u pitanje nastavak realizacije ovoga projekta. Sa svoje strane smo inicirali niz dopisa koji su upućeni kako prema implementatoru projekta Cestama Federacije, tako i prema Vladi Federacije iz čijeg se potpuno budžeta finansira veoma značajan projekat i tražimo dakle da se iznađu sva moguća rješenja kako financijska, tako i strukovna kako bi se nastavilo sa realizacijom ovoga projekta”, istakla je Aida Obuća, premijerka Vlade BPK.

“Ovdje politika treba stati po strani. Treba se struka uključiti i relevantni faktori kao premijer, Autoceste, naravno da njih politka bira ali ovdje može doći da tunel Hranjen bude decenijski promašaj”, dodao je Imamović.

Terzić: U Bosni samo ko radi mora da se pravda

Dok Tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi istragu, i Federalna vlada formirat će tim eksperata koji će utvrditi trenutno stanje ali i uzroke koji su doveli do prestanka radova.

“Nije to skuplje što neko pravi kriminal nego svaka od ugrađenih stavki se da provjeriti. Evo provjerena je i komisija, mi sada treba da se pravdamo zašto smo nešto uradili. I izvođač i nadzor i Autoceste. Ne, nećemo se pravdati zašto smo radili jer u Bosni samo ko radi mora da se pravda”, kaže Terzić.

Čekaju u Vladi i analizu Autocesta, a za to vrijeme obustavili su daljne isplate Euroasflatu. U planu je i novi tender po novim pravilima. Cilj je obesmisliti izgradnu tunela Hranjen i napraviti nered a sve kako bi se pripremio teren za izgradnju tunela Prenj po istim pravilima i time zadovoljio, kako tvrdi, projektanski lobi.

“Već vam je promijenjen plan izgradnje Mostar Sjever – Mostar Jug sa žutog na crveni fific evo očekujemo, imaju sigune i jasne instrukcije da se i tunel Prenj prebaci na crveni fidic. Zamislite vi šta znači jednoj projektantskoj kući da dobije licencu, certifikat da je radila projekat 10 km tunela koji se u Evropi ne radi. Znaci u sljedecih 5 godina je lider u cijeloj Evropi za bilo koji projekat te vrste”, ističe Terzić.

Kad od strateškog postane politički projekat sve je moguće. Pa i da tunel postane pećina. Možda i podvodna, jer povuku li se Euroasfaltove mašine sa terena za ispumpavanje podzemnih voda umjesto historijskog projekta postat će arhitektonsko čudo i turistička atrakcija do koje bi se istina moglo stići brzom cestom. Ukoliko i za to ne zafali novca.

Ovaj prilog emitiran je u političkom magazinu Mreža, cijelu emisiju pogledajte OVDJE.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79