(VIDEO) Turistički vodići u problemu zbog učestalog džeparenja gostiju u Sarajevu

Džeparoši na sarajevskim ulicama su svakodnevnica ovog grada. građani su upozoreni na četiri žene, koje su od ranije poznate kao džeparoške, a sada su, sudeći prema fotografiji, ponovo aktivne u svom “poslu”.

Turistički vodići u glavnom gradu Bosne i Hercegovine velike probleme trpe zbog lopova koji svakodnevno džepare turiste i goste Sarajeva.

 

Obraćamo Vam se ispred Udruženja turističkih vodiča “Vučko” u Sarajevu. Radeći na terenu sa stranim gostima, svakodnevno smo svjedoci džeparenja prilikom obilaska grada, na Baščaršiji, oko Sebilja i stare jezgre grada (Latinski most, Bezistan, idr) tokom dana, a naročito u noćnom periodu (od 17:00 sati pa nadalje).

Tokom prošle turističke sezone, turistički radnici na terenu su svakodnevno komunicirali sa policijskim službenicima i pozivali na zaustavljanje džeparoša u pokušaju u činjenju krivičnog djela džeparenja i džeparenja na području Starog grada, ostvaren je veliki pomak i prisustvo džeparoša je bilo sve manje i manje.

Međutim, sa dolaskom nove sezone, svakodnevno smo izloženi istim skupinama džeparoša, koji su i otprije poznati kako službenicima policije, tako i lokalnom stanovništvu uopće, te ako na vrijeme ne reagujemo i zajedno se ne angažujemo, Sarajevo će među stranim gostima biti prepoznato kao opasno mjesto, a slika koja se šalje u svijet će biti izuzetno loša, što nikome od nas nije potrebno.

Na koncu, krajnje je vrijeme da se lokalne vlasti počnu odgovorno ponašati, budući da se iz godine u godinu Sarajevo prepoznaje kao izrazito atraktivna destinacija i u svezi s tim je potrebno čim prije djelovati na rješavanju ovih problema za koje definitivno postoji rješenje, ali je glavna prepraka trenutačni nedostatak volje da mu se učinkovito doskoči.

U prilogu se nalazi video džeparenja stranih gostiju u ulici Hadžiristića, od strane ekipe koja je svima nama dobro poznata.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79