(VIDEO) “Zbog rodbinskog i stranačkog zapošljavanja već 10 godina ne mogu dobiti posao”

Demobilisani borac Muris Babić od 2010. godine pokušava doći do posla kojim bi sebi i svojoj porodici obezbjedio pristojan život.

Na mnogobrojne konkurse je aplicirao, ali uvijek je dobijao odbijenice. Rodbinsko i stranačko zapošljavanje kako kaže glavna su prepreka da se zaposli zbog čega je odlučio sa nama podijeliti svoju priču. Prije više od 30 godina Muris Babić postao je profesionalni vozač. Do 2010. godine bavio se taksi prevozom kada je odjavio taksi službu. Od tada je kako kaže na birou i aplicirao je na mnogobrojne konkurse, ali bez uspjeha. Posebno ga je zaboljelo što u dva navrata nije primljen na posao vozača na konkursima koje je raspisala Služba za zajedničke poslove Zeničko-dobojskog kantona.

„Smriko Selmir koji je primljen 2017. godine, primljen je sa Gimnazijom, jeste šehidsko dijete, ja skidam kapu, to je šehidska porodica, ali momak ima gimnaziju. On je Ćazimov rođak jer je njegov sin oženio Selmirovu sestru. Drugi put Šišman Muamer je primljen. On jeste vozač po struci ali nije niti jedna kategorija, niti šehidska porodica, niti demobilisani borac, ali je Ćazimov rođak sa mamine strane. Znači ne može Muris proći”, kaže Muris Babić, demobilisani borac.

Navode da je u ova dva slučaja prijem radnika izvršen po rodbinskim vezama, provjerili smo i kod tadašnjeg direktora Službe za zajedničke poslove ZDK Ćazima Karalića koji nam je u kratkom odgovoru putem maila kazao: „Navodi gospodina Babića nisu tačni, kandidati koji su primljeni pokazali su se kao najkompetentniji kako u svom ponašanju i odgoju tako i stručnom smislu. Ni jedan od pomenutih primljenih lica nije u krvnom srodstvu sa tadašnjim direktorom koji je izvršio prijem. Jedan od pomenutih primljenih kandidata je porodica šehida (Selmir Smriko), što je dokazao potvrdom koja se nalazi u dosijeu. Gospodin koji je iznio netačne navode iskoristio je svoje pravo i uputio žalbe Odboru za žalbe FBiH, žalba je odbijena kao neosnovana. Takođe, gospodin Babić koji iznosi netačne navode, rođak je moje supruge”.
Iz Službe za zajedničke poslove ZDK potvrdili su nam da se Muris Babić nalazio među kandidatima koji ispunjavaju uslove konkursa u oba slučaja i kada je primljen Selmir Smriko i kada je primljen Muamer Šišman.
„Sa kandidatima je obavljen intervju bez bodovanja i rangiranja, a direktor Službe je donio odluku u skladu s članom 25. stav 1. Zakona, u kojem je propisano: „Rukovodilac organa državne službe odlučuje o prijemu namještenika u radni odnos sa liste kandidata koji ispunjavaju sve uvjete javnog oglasa”, kazali su nam u Službi.

„Od ove države znači tražim samo posao, pravo na rad za koji sam se borio kao demobilisani borac i svi mi demobilisani borci smo se ugradili u temelje ove države. Samo posao tražim. Ne treba meni ta socijala od 100 maraka. Meni treba posao”, jasne su poruke Babića.

Epilog ovog slučaja dat će pravosudne institucije jer je Muris Babić podnio krivičnu prijavu kantonalnom Tužilaštvu protiv bivšeg direktora Službe za zajedničke poslove ZDK Ćazima Karalića prenosi Zenicainfo.

 

 

“Zbog rodbinskog i stranačkog zapošljavanja već 10 godina ne mogu dobiti posao”

Demobilisani borac Muris Babić od 2010. godine pokušava doći do posla kojim bi sebi i svojoj porodici obezbjedio pristojan život.

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Montag, 15. Juni 2020

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79