Vijeće ministara BiH tražilo odobrenje RS-a za mnoge državne odluke?!

Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 18. oktobra “moralo” je dobiti saglasnost od Vlade RS-a za niz odluka, iako su u ingerenciji državnog nivoa odnosno samog Vijeća ministara.

Najkritična odluka koja je za sada stopirana se odnosi na učešće BiH na prestižnom Venecijanskom bijenalu koje se održava još od 1895. godine. Naime, Federalno ministarstvo kulture i sporta je već provelo procedure i odabralo projekat iz Sveučilišne galerije u Mostaru umjetnika Stjepana Skoke da predstavlja BiH na 60. Venecijanskom bijenalu 2024.godine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) insistirao je, međutim, da i Ministarstvo kulture i sporta RS-a kandidira projekat. Iako mu je ministrica civilnih poslova BiH objasnila da je protokolom iz 2018. godine čiji je potpisnik i samo Vijeće ministara određeno da jedne godine BiH predstavljaju predstavnici iz RS-a, a druge iz FBiH, te da je na red došla Federacija. Košarac je bio uporan u svom zaključku.

Tako je određeno da se Vijeća ministara neće izjašnjavati o toj tački dnevnog reda nego da će Ministarstvo civilnih poslova „uloži dodatni napor te pokuša u narednih sedam dana osigurati učestvovanje na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2024. godine predstavnicima iz Republike Srpske i Brčko distrikta BiH. Tako ostaje da se vidi da li će BiH uopće biti prisutna na narednom prestižnom bijenalu u Veneciji.

Nadalje, na istoj sjednici Vijeće ministara nije razmatralo Prijedlog odluke o dodjeli priznanja iseljenicima i organizacijama iseljenika iz BiH, kako je obrazloženo, iz razloga jer su potrebni stavovi nadležnih institucija iz RS.

Također, nisu se mogli izjasniti ni o Informaciji o održavanju sedmog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, 16. 11. 2023. godine jer “predmetni materijal mora dobiti saglasnost Vlade Republike Srpske”.

Ni Prijedlog odluke o dodjeli priznanja iseljenicima i organizacijama iseljenika iz Bosne i Hercegovine nije prošao “jer su potrebni stavovi nadležnih institucija RS”.

Na samom početku sjednice, Košarac je ispravljao određene formulacije u pogledu ranije odluke o isticanja zastava BiH i EU naglasivši da mora jasno da je pojam “zastava BiH” u jednini.

– Kako se ne bi desilo da se ističu, kao u nekim slučajevima do sada, dvije zastave BiH od kojih je jedna BiH, a druga predstavlja Federaciju BiH koja koristi obilježja BiH. Takva praksa je neprihvatljiva, odnosno ako se nastavi sa tom praksom u salama i institucijama, onda je potrebno postaviti i zastavu Republike Srpske uz naprijed sve navedene zastave – riječi su Košarca, otkriva zapisnik sa sjednice Vijeća ministara BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79