Viktor je možda posljednji Srbin u Avganistanu: “Ne planiram da se evakuišem, ostajem ovdje”

Viktor Urošević, Srbin koji duže od tri godine živi i radi u Avganistanu kao medicinski koordinator bolnice u gradu Laškar Gah, tvrdi da ne pomišlja da se evakuiše iako boravi u provinciji Helmand, koja slovi za jedno od najjačih talibanskih uporišta.

Urošević, za razliku od većine stranaca iz međunarodnih misija u Avganistanu, ne razmišlja ni o roku za potpuno povlačenje američkih trupa i ostalih snaga međunarodne zajednice, koji ističe 31. avgusta.

“Ne planiram da se evakuišem i nisam nikoga kontaktirao tim povodom. Na osnovu mojih projekcija, u Laškar Gahu bi trebalo da bude mirno. Ostajem ovde”, rekao je Urošević za “B92”.

On je istakao da je tokom boravka u Avganistanu vidio mnogo civilnih žrtava koje su kolateralna šteta vojnih sukoba.

“To je posebno izraženo u poslednje vreme pošto je Helmad provincija u kojoj su se vodile najveće borbe. Tako je bilo i tokom boravka američkih i britanskih trupa, ali je nakon njihovog povlačenja došlo do velike ekspanzije nasilja”, rekao je Urošević.

On tvrdi da mu se život u provinciji Helmand sviđa iako se ona nalazi u dijelu Avganistana iz kojeg dolazi najveći broj talibanskih lidera i boraca.

“Na preporuku prijatelja, koji je takođe iz Srbije, ja sam došao u Avganistan. Prvo sam bio u Kabulu dve godine, a onda su me postavili za koordinatora u Helmand, i tu sam već godinu i par meseci. Sviđa mi se ovde, pronašao sam se”, poručio je Srbin koji odbija evakuaciju iz Avganistana.

Na pitanje da li se osjeća sigurno, Viktor odgovara isto kao i oni kojima je to pitanje postavio kada je stigao u Avganistan.

“Ako želiš biti siguran, nemoj dolaziti u Avganistan”, poručio je Urošević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79