Virus SARS-CoV-2 nije “modificiran”, niti su to potvrdila “dva nobelovca”

Gostujući u Centralnom dnevniku FACE TV, članica naučnog tijela Ministarstva zdravstva KS za praćenje pandemije COVID-19 i infektologinja Sajma Dautović iznijela je tvrdnju da je virus SARS-CoV-2 “modificiran”, te da su dva dobitnike Nobelove nagrade potvrdila isto. Ipak, jednom od njih je lažno pripisana ta izjava, dok je drugog opovrgla naučna zajednica.

Članica naučnog tijela Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje pandemije COVID-19, infektologinja Sajma Dautović, 25. jula je gostovala u Centralnom dnevniku na FACE TV, pipe Raskrinkavanje.

Tema emisije je bio virus SARS-Cov-2, a Dautović je, između ostalog, u razgovoru sa voditeljem Senadom Hadžifejzovićem iznijela i nekoliko tvrdnji o porijeklu ovog virusa:

,,Dautović: Kakav je to virus koji je toliko otporan? Neobičan, treba se tek otkriti kakav je to virus, kako je mutirao…Virusi obično, pa i sezonske gripe, koji najčešće i najviše mutira, treba mu godina dana da mutira da bude jedan novi podtip ili da bude drugačiji, da se mijenja i vakcina.

A ovaj virus s ovom potentnošću i ovim…Je li mogla priroda da ga stvori? Koliko je neko učestvovao u njegovom oblikovanju, njegovom formiranju? Da li je ljudska ruka pomogla da on postane ovakav? Da li je on pobjegao zbog nečeg što je, recimo, stvarana vakcina protiv nečeg ili nekog drugog virusa? Da li je on pobjegao? To mi niko ne znamo. Na virusolozima i genetičarima je to da utvrde.

Nema razloga da ne vjerujem nobelovcima koji su objavili, Tasuko, Japanac koji je dobio Nobelovu nagradu za medicinu 2018., koji se prvi javio i rekao da ovo nije virus..

Hadžifejzović: Prirodni…

Dautović: Prirodni. Mislim da ga on možda nije kvalificirao pravim imenom. On jeste prirodni virus, ali je modificiran.

Hadžifejzović: To je ona intervencija sa HIV sekvencama?

Dautović: Da, da, onda se pojavljuje drugi nobelovac, nemam razloga ni njemu da ne vjerujem. Zašto bi on svoju reputaciju stavljao na..

Hadžifejzović: Da, Francuz.

Dautović: Molim vas, Luc Montagnier, koji je je još 2008. dobio Nobelovu nagradu, on je onaj koji je otkrio HIV. I on je našao sekvencu virusa HIV-a u DNK, dugačkom lancu od 30.000 sekvenci koronavirusa. Imamo li razloga da im ne vjerujemo? Nisu oni bilo koji ljudi. Snašli su snage i hrabrosti da kažu ono što misle. Svaka čast.

Hadžifejzović: Ali ste našli i vi snage da ih citirate, ono što su oni kazali? Pravo da vam kažem, ja sam šokiran vašom izjavom.

Dautović: Zbog čega?

Hadžifejzović: Zato što svi bježe od toga…

Dautović: Molim vas, to se lako može dokazati. Kod nas je izoliran virus. Ako je izoliran , ako se mogu raditi sekvence tog virusa, neka pronađu virus HIV-a u tome. Lijepo je rekao profesor Luc Montagnier da su indijski naučnici isto to izjavili, nevezano za njega su to otkrili i poslije toga se povukli zbog pritiska. Ali ima on kolege koji su isto takođe otkrili.”

Razgovor je tekao uz česte upadice i komentare voditelja i urednika Centralnog dnevnika, Senada Hadžifejzovića, koji je sagovornicu u više navrata prekinuo, posebno u dijelu intervjua gdje je Sajma Dautović pričala o spornim tvrdnjama o porijeklu virusa.

Jedna od takvih upadica je iskorištena i u pitanju šta nam može pomoći u borbi protiv virusa, gdje je Hadžifejzović kao moguću “pomoć” naveo “jone”, aludirajući na neutemeljene tvrdnje Semira Osmanagića iznesene u martu ove godine u istoj emisiji.

Iznenađujuće, članica naučnog tijela Ministarstva zdravstva KS za praćenje pandemije COVID-19 svojim je odgovorom na ovo pitanje podržala nenaučne koncepte o “energiji piramida”, te samu ideju da se u slučaju Visočice zaista radi o piramidi.

Naučna zajednica odbacuje tvrdnje o vještačkom porijeklu virusa

Raskrinkavanje je više puta pisalo o netačnim tvrdnjama da je virus SARS-COV-2 stvoren vještačkim putem.

Među brojnim medijskim napisima o vještačkom porijeklu novog koronavirusa koji su bili predmet naših dosadašnjih analiza nalaze se i oni koji se tiču oba dobitnika Nobelove nagrade koje je Dautović pomenula u gostovanju na FACE TV.

Tvrdnja da “virus nije prirodan”, koja je pripisana japanskom nobelovcu, imunologu Tasukuu Honji, bila je objavljena u mnogim medijima. Nju je opovrgnuo sam profesor Honjo još 27. aprila ove godine:

Ovaj demant netačnih medijskih navoda objavljen je na stranici Univerziteta u Kyotu, a analiza netačnih medijskih navoda pripisanih Honji objavljena je i na našem portalu u maju ove godine.

Što se tiče navoda francuskog naučnika Luca Montagniera, tačno je da je ovaj dobitnik Nobelove nagrade izjavio da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji. Ipak, naučna zajednica je ove tvrdnje odbacila.

Netačne tvrdnje o vještačkom porijeklu virusa opovrgli su mnogobrojni naučnici/e i medicinski eksperti, a grupa njih 19. februara je povodom ovih navoda objavila otvoreno pismo u uglednom medicinskom magazinu The Lancet. U martu je ove tvrdnje demantovao čak i francuski Institut Pasteur na kojem je Luc Montagnier radio dugi niz godina i na kojem nosi zvanje profesora emeritusa.

Benjamin Tinjić, novinar FACE TV-a odgovorio je na naš upit, a njegov odgovor prenosimo u cjelini:

Poštovani/a,

Ekipa portal “Face.ba” je upoznata sa ovim slučajem, i svjesni smo da je dr. Dautović iznijela nekoliko pogrešnih informacija, ipak te informacije nismo mi iznijeli, niti stojimo iza njih. Ne možemo, a i ne želimo cenzurisati goste, s obzirom da je to neprofesionalno. Naglašavamo, da ekipa portala, a i televizije ne stoji iza izjave doktorice Dautović. Ipak, ne možemo objaviti demant, kada nismo objavili ni samu informaciju.

S poštovanjem,
Benjamin Tinjić”

Uz ovaj, ubrzo smo dobili i odgovor Sajme Dautović, kojeg također prenosimo u cjelini i bez uredničkih intervencija:

Poštovani,

Danas sam pomno pregledala sve što ste mi poslali-analize medijskih navoda kao i demantije uglednih medicinskih časopisa vezano za porijeklo virusa SARS.Cov-2 i postojanje sekvenca HIV-a u Covidu-19. Hvala vam na tome. Moram priznati da mnogo od ovog ranije nisam pročitala.

Ponovo isčitana Izjava profesora Tasuku Honjio i danas mi se čini neobično uvijena.. A zadnja rečenica “Hajde da se svi usredotočimo na postizanje najuzvišenijih ciljeva koje kao vrsta (zajednica) možemo ostvariti” povlači pitanje: Kome je upučena.? Medjutim, kao istraživač znam da je sumnja pokretač svakog istraživanja, pogotovo ako je promatrana pojava neobična po intenzitetu javljanja, dužini trajanja i po ugrožavanju ljudskih života. Svako tko oko sebe gleda otvorenih očiju prateći pojave u prirodi, ne može a da na razmišlja na način: kako je moguće da se ova mutacija Korona-virusa desi prirodnim putem za tako kratko vrijeme i da baš pandemija započne u gradu gdje je največa virusološka laboratorija.? Zašto je od otkrivanja četiri tipa korona -virusa šesdesetih godina, prošlog vijeka (izazivaju bezazlenu običnu prehladu) prošlo više od 50 godina dok se nije pojavio u kineskoj državi sasvim novi, ubitačni korona virus SARS (oko 10% smrtnosti), koji je opstao nekoliko mjeseci i nestao. Zašto j narednih svakih sedam godina izbila epidemija sličnog korona-virusa? Poslije SARS-a pojavio se MERS, još smrtonosniji korona virus, koji je opet bio samo 6-7 mjeseci, zahvatio nekoliko država na Bliskom istoku i povukao se. Ponovo 7 godina kasnije javlja se SARS-Cov.2-virus, koji je za tri mjeseca obišao cijeli svijet, mnogo je infektivniji ali je manja smrtnost i ne pokazuje namjeru da se povuče. Već je prisutan tokom tri godišnja doba. Ovakve promjene se u prirodi dešavaju veoma, veoma sporo. Ako je prirodna mutacija, šta ju je izazvalo.? Jesu li to globalne klimatske promjene za koje je odgovrna ljudska ruka.? Kako to da ni prošle ni ove godine skoro da nema muha, nema običnih osica, ali imamo stršljenova. Skoro da nemamo vrabaca, ali imamo vrana i gavranova.. Promijenila nam se klima, nemamo više ni pravog ljeta ni prave zime.Tko i šta to sve uzrokuje.? Je li to zbog nekontrolirane emisije gasova od strane pojedinih država? Ili zbog drugih zagađenja? Zašto se vode ovoliki ratovi, uništavaju ljudski životi i dobra koje je čovjek stvorio. Zašto se zatiru gradovi koji su u prošlosti bili izvori civilizacije, kulture, nauke, umjetnosti. Kad se podvuče crta i uoči da pojedine zajednice svjesno rade na tome, onda je sve moguće. Onda je moguće pomisliti da je ovaj SARS-Cov-2 virus neko potpomogao u oblikovanju.

Voljela bih vidjeti publicirane radove koji demantiju postojanja sekvenci HIV-a u RNK lancu SARS-Cov-2..Poslije svega što se dešava i što će se još desiti u ovoj pandemiji mora biti više takvih radova iz različitih sredina da bi se prihvatila tvrdnja kao vjerodostojna. Imamo virusologe i genetičare na području Ex Yugoslavije u svim novonastalim državama. Ako za njih nije izazov da provjere obznanu virusologa Luca Montagua, o postojanju sekvenci virusa HIV-a u RNK lancu SARS-Cov-2, pitam se što jeste?

Dok se to ne desi, ostajem u uvjerenju da je prva izjava profesora dr. Tasuku Honjio iz Japana vjerodostojna, kao i obznana Prof. dr.Luca Montegua o nalazu sekvence virusa HIV-a.

Srdačno
P.rof.dr.Sajma Krkić-Dautović, infektolog”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79