Virusolog Šekler upozorava: Delta soj će tražiti nevakcinisane

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da je najvažnija činjenica da vakcina štiti od korone, navodeći i da će novi, delta soj “tražiti nevakcinisane i to ne mora svjećom jer ih ima dosta”.

– Manja količina tog virusa je dovoljna za inficiranje. Znači dovoljno je da ga se udahne manje ili da se kraće sjedi kraj zaraženog – rekao je Šekler za TV Prva, dodajući da u slučaju da se vakcinisani razbole, to ima blaži oblik.

Prema njegovim riječima, iskustva iz drugih zemalja govore da će se njima zaražavati u 98 posto slučajeva nevakcinisani. Kako je dodao virusolog, ne zna gdje će da se sakriju od virusa.

Govoreći o potrebi vakcinisanja, on je rekao da naglasak sada treba da bude na uzrastu od 18 do 40 godina.

Navodeći da je na dva ispitana uzorka u institutu u Kraljevu nađen delta soj, virusolog Milanko Šekler je rekao da to „nije ništa neočekivano i ko zna da li smo uhvatili prve (takve slučajeve). Možda je bilo i prije“.

– Meni je nepojmljivo da neko sada putuje u Rusiju kako bi se bavio planinarenjem, gdje imate najveći broj novozaraženih ikada – rekao je Šekler, ukazujući kod koga je okrivena zaraženost delta virusom, kao i da se radi o osobama koje nisu vakcinisane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79