Više od 1300 građana zatražilo pravnu pomoć zbog korupcije

U protekloj godini, preko hiljadu i 300 građana, svjedoka i žrtava korupcije, obratilo se Transparency Internationalu za pravnu pomoć. Najčešći prigovori odnosili su se na državnu upravu i pravosuđe, posebno u vezi s pitanjima zapošljavanja. Međutim, stalni problem predstavlja kršenje zakona o slobodi pristupa informacijama, kao i zabrinjavajući trendovi u vezi s ljudskim pravima i zakonodavstvom.

Transparency International ističe da su se trendovi u prijavljivanju korupcije promijenili. Dok su ranije građani prijavljivali primanje mita od strane ljekara i policajaca, danas se sve više prijavljuju zloupotrebe službenog položaja, uključujući i od strane nosilaca pravosudnih funkcija, kao i kršenje zakona od strane policijskih organa.

Posebno je sporno što su upravo te institucije, koje bi trebale voditi borbu protiv korupcije, predmet prijava za koruptivno ponašanje.

Situacija je dodatno otežana nespojivošću funkcija, uprkos postojanju pet zakona o sukobu interesa u BiH. Novi zakon o sprečavanju sukoba interesa usvojen je nakon pritiska iz Brisela, ali prvi rezultati se očekuju tek za šest mjeseci. Transparentnost ocjenjuje da je sporost komisije u donošenju odluka o sukobu interesa problematična, s nekim predmetima koji stoje i po nekoliko godina.

Uprkos smanjenju kriterija od strane Evrope, određena ponašanja ne smiju postati normalna. Kršenje zakona ne bi se trebalo tolerirati pod izgovorom donošenja novih zakona koji bi to legalizirali.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79