Više od 1300 smrtnih slučajeva na hadžu: Hodali pod direktnim suncem

Ovogodišnji hadž u Saudijskoj Arabiji zabilježio je veliku tragediju s 1301 smrtnim slučajem, obavijestio je danas ministar zdravstva Fahad Al-Jalajel. Uzrok ovako visokog broja smrti navodi se kao posljedica dugih hodanja pod direktnim suncem bez adekvatnog zaklona i udobnosti, što je posebno pogodilo starije osobe i one s hroničnim bolestima.

Većina preminulih, kako je ministar naglasio, nije imala službenu dozvolu za sudjelovanje na hadžu.

Svake godine deseci hiljada vjernika pokušavaju se pridružiti hadžu bez propisane dozvole, koja se dodjeljuje po kvotama i omogućuje pristup klimatiziranim prostorima, ključnim za zaštitu od ekstremnih vremenskih uslova.

Hadž je obvezan za svakog muslimana koji sebi to može financijski i fizički priuštiti.

Ovogodišnje izvještaje prate i pozivi na poboljšanje sigurnosnih i zdravstvenih mjera kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva i osigurala bolja zaštita za sve sudionike.

Ministarstvo zdravstva i nadležne vlasti Saudijske Arabije pozivaju na dublje razumijevanje rizika i potrebu za poštovanjem propisanih procedura kako bi se izbjegle ovakve tragedije u budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79