SDP: SDA ne bi smetao ničiji blagoslov, samo da je HDZ pristao da nastave svoju na interesu zasnovanu ljubav

Nakon što je Stranka demokratske akcije oštro kritikovala federalnog premijera Nermina Nikšića zbog toga, kako ističu iz SDA, što je “šampion pristajanja na ponižavajući odnos”, oglasila se i Socijademokratsk partija.

Podsjetimo, Nikšić je jučer prisustvovao otvorenju centra Hrvatskih pošta Mostar koje je blagoslijao katolički svećenik.

“Socijaldemokratska partija BiH smatra da je nevjerovatno koliko SDA podcjenjuje naše građane pozivajući ih da vjeruju onome što oni kažu, a ne činjenicama.

Njihovo saopštenje, kojim problematiziraju otvaranje glavnog Poštansko-logističkog centra Hrvatskih Pošta, predstavlja vrhunac licemjerstva i dvoličnosti SDA.

Pa upravo je SDA ta koja je pristala na nazive Hrvatske pošte, Elektroprivrede HZ-HB i druge nazive javnih preduzeća sa etničkim prefiksom i nikakvo saopštenje i naknadna pamet to ne može promijeniti.

Dok premijer Federacije učestvuje u otvaranju važnog infrastrukturnog projekta u Mostaru, SDA-u smeta blagoslov katoličkog svećenika. Istovremeno, zaboravljaju da je SDA i njen predsjednik blagosiljao i izglasao otvaranje neustavnog ureda tzv. hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, koji je na isti način otvoren i posvećen.

SDA je blagoslovila izbacivanje svih nehrvata iz uprave Aluminija, te je u HNK-u prepustila HDZ-u mjesto ministra unutrašnjih poslova i mjesto policijskog komesara što nikada ranije nije bio slučaj.

Trebamo li SDA podsjetiti i na Mostarski sporazum kada su potpisali kapitulaciju građanske države i potpisali “legitimno predstavljanje” kao zajedničku agendu SDA i HDZ-a?

Naravno ne bi njima smetao nikakav i ničiji blagoslov samo da je HDZ pristao da nastave svoju na interesu zasnovanu ljubav. Iluzorno je pitati SDA, kojoj smetaju vjerski sadržaji u javnim događajima, znači li to da smatraju da se vjerskim sadržajima devalvira značaj borbe protiv agresije?

Da li po SDA-u to znači da se odbrambeni rat za građansku državu svodi na međuetnički ili međuvjerski sukob uključivanjem vjerskih sadržaja u obilježavanje važnih godišnjica iz vremena agresije?

SDP na svim manifestacijama ne predviđa religijske sadžaje, ali se zalaže za poštovanje prava na slobodu ispovijedanja i muslimanske i katolicke i pravoslavne i jevrejske i svake druge vjere.

Sloboda vjeroispovjesti je pravo da budes vjernik bilo koje vjere, agnostik ili ateista. To predstavlja istinsku jednakost i prava i slobode svih.

Mi u SDP-u jasno se zalažemo za promociju bogatsva raznolikosti naše bosanskohercegovačke kulture. Naravno da je SDP organizator, nikada ne bismo uključili vjerske sadržaje u manifestacije javnih institucija. Ali to što to ne smatramo prikladnim, nismo pristrasni ili jednostrani i nemamo problem sa blagoslovom kao dijelom vjerske tradicije svih vjerskih tradicija Bosne i Hercegovine”, napisali su iz SDP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79