Kako se zaštititi od zmija tokom ljetnog perioda

Ljeto donosi tople dane i duže boravke na otvorenom, ali isto tako povećava rizik od susreta sa zmijama, uključujući i otrovnice. Za mnoge ljude, strah od zmija može biti izvor velikog stresa.

Da biste smanjili rizik od susreta sa zmijama i osigurali svoju sigurnost, važno je pridržavati se nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih mjera opreza.

1. Izbjegavajte područja gdje se zmije najčešće nalaze

Zmije vole mirna i skrivena mjesta, poput visoke trave, šikara, gomila drva ili kamenja. Kada se krećete u prirodi, pokušajte izbjegavati ovakva područja. Držite se uređenih staza i puteva.

2. Nosite odgovarajuću odjeću i obuću

Kada planirate boravak u prirodi, nosite duge hlače i čvrstu obuću koja prekriva gležnjeve. Ovo može pružiti dodatnu zaštitu u slučaju da slučajno naletite na zmiju.

3. Pazite gdje hodate i sjedite

Prije nego što sjednete ili stavite ruku na kamen, drvo ili drugi predmet u prirodi, pažljivo provjerite okolinu. Zmije se često skrivaju ispod ili iza tih objekata.

4. Držite dvorište urednim

Ako živite u području gdje su zmije česte, održavajte dvorište urednim. Redovno kosite travu, uklonite gomile drva, kamenja i ostale potencijalne skrovište za zmije.

5. Educirajte se o zmijama

Poznavanje vrsta zmija koje su prisutne u vašem području može vam pomoći da prepoznate potencijalnu opasnost. Naučite prepoznati otrovne zmije i znajte kako se ponašati ako ih sretnete.

6. Držite se dalje od zmija

Ako vidite zmiju, nemojte pokušavati da je dirate, hvatajte ili ubijate. Većina zmija će otići ako im se ne približavate. Mirno se udaljite i dajte zmiji dovoljno prostora da se povuče.

7. Znajte šta raditi u slučaju ujeda

Ako vas zmija ugrize, ostanite mirni i potražite medicinsku pomoć što je prije moguće. Pokušajte se sjetiti izgleda zmije, jer će to pomoći liječnicima u pružanju adekvatne pomoći. Nemojte stavljati led, rezati ranu ili pokušavati isisati otrov.

Iako zmije mogu biti zastrašujuće, slijedeći ove savjete možete smanjiti rizik od susreta sa njima i osigurati svoju sigurnost tokom ljetnih mjeseci. Uvijek budite svjesni svoje okoline i pripremljeni na mogućnost susreta sa zmijama. Zapamtite, zmije obično ne napadaju ljude osim ako se ne osjećaju ugroženo, pa je najbolji način zaštite izbjegavanje opasnih situacija i mirno ponašanje u njihovoj blizini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79