Poslodavci sve više uvoze stranu radnu snagu

Poslodavci se suočavaju sa sve većom potrebom za radnicima uslijed rekordno niske nezaposlenosti u zemlji.

Kako bi zadovoljili potrebe tržišta rada, sve više se okreću uvozu strane radne snage. Uprkos tome, postavlja se pitanje učinkovitosti upravljanja domaćom radnom snagom od strane države.

Izdvajanja za plate u državnom sektoru u Hrvatskoj veća su u poređenju s nekim drugim zemljama, poput Finske.

Ova situacija može ukazivati na izazove u efikasnosti upravljanja javnim financijama i optimizaciji troškova u javnom sektoru.

Posebno zabrinjava porast radno neaktivnih mladih osoba, što može biti rezultat različitih faktora, uključujući nedostatak odgovarajućih obrazovnih programa ili nedostatak adekvatnih prilika za zapošljavanje.

S obzirom na niske stope nezaposlenosti, Hrvatska se suočava s potrebom za razvojem dugoročnih strategija koje će podržati rast domaće radne snage i smanjiti ovisnost o uvozu stranih radnika. Ovo pitanje postaje sve važnije u kontekstu dugoročnog ekonomskog razvoja i održivosti tržišta rada u Hrvatskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79