Nezakonito stečena imovina oduzimat će se na efikasan način

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i Sudska policija u Federaciji Bosne i Hercegovine danas su u Neumu potpisali Sporazum o saradnji koji prije svega ima za cilj adekvatnu implementaciju Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sporazum su potpisali v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić i direktor Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine Dženad Grošo.

Cilj Sporazuma je da se odluke sudova u Federaciji Bosne i Hercegovine vezane za privremeno ili trajno oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom izvrše na efikasan i siguran način, odnosno da Agencija i Sudska policija vrše zajedničke pripremne aktivnosti i razmjenu operativnih informacija kako bi u skladu s ovlaštenjima i obvezama proisteklim iz sudske odluke postavljeni zadaci bili realizirani u cjelosti i blagovremeno, priopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Pomoć u provođenju sudskih odluka Sporazum uključuje i odredbe koje se tiču osiguranja imovinske koristi privremenom mjerom, gdje će Sudska policija u skladu s rješenjem suda pružiti pomoć u provođenju sudskih odluka Agenciji, kojom prilikom će stvariti potrebne sigurnosne uvjete za neometano provođenje sudske odluke i sigurnost sudionika u postupku izvršenja.

Također, Sporazumom je utvrđeno i organiziranje zajedničkih edukacija službenika Sudske policije, zaposlenika Agencije i drugih relevantnih osoba s ciljem pravilnog i efikasnog djelovanja u provedbi sudskih odluka vezanih za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i zajedničko djelovanje prema organima zakonodavne i izvršne vlasti s ciljem uspostavljanja adekvatnog pravnog okvira potrebnog za rješavanje pitanja potrebnih za efikasnu realizaciju sudskih odluka o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Direktor Sudske policije je ukazao na važnost suradnje institucija nadležnih za provedbu sudskih odluka kojima se oduzima nezakonito stečena imovina što predstavlja bitan segment u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Također, direktor Grošo je ukazao i na potrebu istovremenog jačanja kapaciteta kako Sudske policije, tako i Agencije s ciljem stvaranja preduvjeta za potpunu implementaciju seta antikorupcionih zakona u Federaciji BiH.

Preduvjeti za izvršenje sudskih odluka Potpisivanjem sporazuma stvorit će se potrebni preduvjeti za izvršenje sudskih odluka vezanih za oduzimanje imovinske koristi u smislu odredbi Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, odnosno uspostavljanja efikasnije međusobne suradnje Agencije i Sudske policije iz drugih zakonom utvrđenih nadležnosti Agencije i Sudske policije, istaknuo je Bašić.

Predstavnici obje institucije su na kraju zaključili da ovaj događaj predstavlja još jedan korak ka jačanju suradnje i partnerstva u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te da će Agencija i Sudska policija, kao institucije koje su nadležne za provođenje sudskih odluka, u cilju prevazilaženja dosadašnjih problema i budućih izazova u radu, dodatno jačati suradnju s pravosudnim institucijama, što će se intezivirati kroz buduće zajedničke edukacije, koordinacijske sastanke i druge aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje sveukupnih rezultata.

Okrugli sto je organizovan u saradnji sa OSCE-om, prenosi Ured Vlade za odnose s javnošću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79