Bh. prevoznici i građani gube mnogo vremena vozeći se lošim putevima

Bh. prevoznici i građani gube mnogo vremena vozeći se lošim putevima


Izgradnja Koridora VC u Bosni i Hercegovini suočava se s dugogodišnjim problemima i kašnjenjima, što negativno utječe na ekonomiju zemlje i frustrira građane i prevoznike.

Dok susjedne države završavaju svoje dijelove autoputa, putovanje kroz BiH i dalje zahtijeva mnogo više vremena zbog loših puteva.

Autocesta Federacije BiH najavljuje da će do granice biti izgrađen u sljedeće dvije godine, čime bi se omogućilo brže putovanje od Sarajeva do Budimpešte do 2026. godine.

Međutim, mnogi građani su skeptični zbog brojnih prethodnih neispunjenih obećanja.

Prevoznici također izražavaju zabrinutost zbog visokih troškova cestarine, što ih često potiče da izbjegavaju korištenje autoputeva, posebno u Hrvatskoj.

Trenutno je u BiH izgrađeno 127 kilometara autoputa, dok se aktivno gradi još 61 kilometar. Nadležni najavljuju da će cijela trasa biti završena tek 2030. godine, što mnogi smatraju nerealnim i štetnim za ekonomiju.

Iako postojeći infrastrukturni izazovi otežavaju izgradnju, Koridor VC je ključan za integraciju BiH u europske transportne koridore, kao što je istočnomediteranski transportni koridor.

Uprkos dugogodišnjim problemima, izgradnja autoputa ostaje prioritet kako bi se smanjilo vrijeme putovanja i potaknula privredna aktivnost u cijelom regionu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija