BiH prijete velike takse na izvoz električne energije u Evropu

Ministar energetike Republike Srpske, Petar Đokić, izjavio je da bi vlast trebala uvesti takse na sve proizvođače električne energije koji emituju CO2, kako bi izbjegle velike namete na izvoz struje od 1. januara 2026. godine.

Ovo je naglasio nakon sastanka Neformalnog ministarskog savjeta Energetske zajednice koji je održan u Banjoj Luci.

Energetska zajednica, koja uključuje zemlje članice Europske unije i devet potpisnica, među kojima je i BiH, traži usklađivanje tržišta električne energije s tržištem EU kako bi se osigurao kontinuitet izvoza električne energije i privukli investitori.

Planirano je da se tržišta spoje s EU do kraja 2025. godine, no postizanje ovog cilja sada se smatra izazovnim.

Ministar Đokić naglasio je da bi uvođenje taksi na CO2 emisije moglo dovesti do poskupljenja električne energije za stanovništvo i privredu. Na sastanku je razmatrano ovo pitanje, ali nije jasno hoće li se takve takse zaista i uvesti.

Ministar vanjske trgovine u Vijeću ministara BiH, Staša Košarac, istaknuo je da bi donošenje takvog zakona na nivou BiH zahtijevalo dogovor entitetskih ministarstava energetike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79