Više od 39 osumnjičenih u akciji protiv zlostavljanja djece na internetu

Više od 39 osumnjičenika identificirano je u velikoj akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu na zapadnom Balkanu u okviru akcije Mozaik u kojoj je sudjelovala i hrvatska policija, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Cilj akcije u kojoj su uz Hrvatsku sudjelovale i Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Mađarska bio je razotkriti seksualno zlostavljane djece na internetu te spriječiti nove slučajeve, kao i osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama te sankcionirati zlostavljače.

Tokom akcije, od 6. do 19. novembra, policija identificirala je osam počinitelja kaznenih djela, provela je devet pretraga kuća osumnjičenih od kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka.

Tokom trajanja akcije identificirano je jedno dijete, hrvatska žrtva kaznenog djela koja je tokom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako daljnje zlostavljanje je prekinuto. Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u toku, navode u saopćenju.

Operaciju Mozaik vodila je slovenska policija, a koordinirao Europol u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT).

U zemljama sudionicama provedena je 41 racija, “nastavno na istrage o dijeljenju slika i video zapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece, što je rezultiralo hašenjem tri osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece”.

Tokom akcija zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video zapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice.

Europol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka provedbe istraga u regiji i šire, kažu u MUP-u za Večernji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79