Više stotina zaraženih: Epidemija ospica u BiH se ne smiruje

U Bosni i Hercegovini, epidemija ospica nastavlja se širiti. Samo u Sarajevskom kantonu trenutno je prijavljeno 829 slučajeva zaraze ospicama, dok su slične situacije zabilježene i u Distriktu Brčko i Republici Srpskoj.

U Distriktu Brčko, u ovoj godini zabilježeno je 28 slučajeva zaraze, dok je u Republici Srpskoj prijavljeno 32 slučaja, s najviše slučajeva u Banjoj Luci (16) i Bijeljini (13). Činjenica da su među oboljelima i bebe mlađe od godinu dana te odrasle osobe starije od 30 godina dodatno alarmira zdravstvene vlasti.

Nevakcinacija je identificirana kao glavni razlog širenja ospica, pri čemu je obuhvat vakcinacije protiv ove bolesti u BiH bio samo 52% u 2023. godini, daleko ispod potrebne vrijednosti od 95% za postizanje kolektivnog imuniteta.

Ospice nisu samo problem u BiH, već se slične situacije bilježe i u drugim dijelovima svijeta.

Ospice su vrlo zarazna bolest koja može izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući upalu pluća i encefalitis, te su posebno opasne za najmlađe. Širenje ospica može se spriječiti vakcinacijom, pa je važno poduzeti mjere kako bi se povećao obuhvat vakcinisanih i spriječilo daljnje širenje ove opasne bolesti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79