Visoki evropski zvaničnik dolazi u BiH, planiran niz sastanaka

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell će 20. i 21. novembra posjetiti Bosnu i Hercegovinu, saznaje Faktor.

Borell će u glavnom gradu naše zemlje boraviti povodom godišnjice obilježavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Planirano je da se sastane sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, te članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom, ali i predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom, te zamjenicima Biserom Turković i Vjekoslavom Bevandom.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, Borrell će govoriti o godišnjici Dejtonskog sporazuma, a tokom posjete će se, tvrde naši izvori, sastati i sa drugim međunarodnim i domaćim zvaničnicima. Planirano je da Borell posjeti i različite znamenitosti u našem glavnom gradu.

Borell je posljednji put razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH 30. septembra u Briselu, kada je pozdravio, kako je kazao, kolektivnu opredijeljenost ka postizanju napretka BiH na putu evropskih integracija, kao i provođenju napora zemlje u provedbi 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske klomisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79