Vještak SIPA-e o brisanju krucijalnog dokaza u slučaju Memić: Snimci su namjerno izbrisani

a suđenju Zijadu Mutapu i ostalima, vještak Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je izjavio da nagli nestanak napajanja električnom energijom, kao i eksportovanje fajlova ne mogu dovesti do nestanka videomaterijala, te da sumnja na vanjski rizik poput ljudske intervencije, za što nema dokaz.

Irhad Kos, vještak SIPA-e je kazao da je po naredbi Državnog tužilaštva vještačio računar te da je njegov zadatak bio eksportovati podatke od 1. do 20. februara 2016. godine. Dodao je da je njegov zadatak, između ostalog, bio i utvrditi da li postoje tragovi brisanja bilo kakvih podataka te izjasniti se da li nagli gubitak električne energije može dovesti do gubitka video fajlova.

Kako je izjavio, 19. februara 2016. nakon 11:24 sati došlo je nestanka napajanja električnom energijom, nakon čega nemaju informaciju o normalnom gašenju programa. Dodao je da u 15:13 sati dolazi struja te da je program normalnim putem ugašen u 22:29 sati, a da je u 22:42 sati došlo do ponovnog pokretanja programa.

Vještak Kos je naveo da je 20. februara 2016. u 21:26 sati došlo do ponovnog pokretanja programa, bez prethodnog gašenja te da nagli gubitak električne energije u 21:44 sati nije doveo do gubitka video snimaka. On je kazao da eksportovanje podataka i nestanak električne energije ne dovodi do gubitka videofajlova.

Tokom direktnog ispitivanja, Kos je objasnio da na hard-diskovima nedostaju fajlovi od 8. do 11. februara te da su 19. marta postojali snimci od 8. februara 2016. godine, nakon čega su nestali.

Na upit tužioca Dubravka Čampare, Kos je potvrdio da je ovo dokaz da su ti snimci postojali u trenutku eksportovanja i da do njihovog nestanka dolazi nakon nestanka struje, ali kako je vještak kazao na sudu, nestanak struje nije uzrok nestanka materijala. Kos je kazao da koriste dva programa koji podržavaju povrat snimaka, ali da snimke nisu uspjeli pronaći.

„Na kraju mišljenja sam naveo da nisam mogao pronaći informacije o postojanju tih fajlova i o brisanju. Otklonili smo nestanak struje i eksportovanje kao faktor nestanka podataka. Vanjski faktor može biti uzrok, sistem ne briše sam fajlove. Nisam mogao pronaći dokaze je li obrisan i na koji način“, kazao je Kos te na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića kazao da vanjski faktor može biti namjerno brisanje podataka.

Na upit Odbrana, vještak je kazao da pod vanjskim faktorom misli na ljudsku intervenciju, ali da nije pronašao tragove iste. Izjavio je da ostavlja mogućnost da bi neka agencija u svijetu mogla povratiti fajlove koji nedostaju, ali da njemu nije poznato da je Tužilaštvo to ikada zatražilo putem Međunarodne pravne pomoći.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Vještak Mladen Stupar iz SIPA-e je kazao da je rađeno vještačenje računara i dva DVD-a po naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i da je njihov zadatak bio da pokušaju doći do izbrisanih hotelskih videosnimaka te da se utvrdi vrijeme njihovog brisanja.

Objasnio je da nije bilo moguće doći do snimaka te da postoji rupa u podacima, pošto je utvrđeno da postoje snimci od prije 8. februara i nakon 11. februara.

„Na osnovu toga se može zaključiti da su snimci namjerno izbrisani. Moj je zaključak da je ovo urađeno namjernim brisanjem“, izjavio je Stupar te na upit Edina Šećerbegovića, branioca petooptuženog Ožegovića kazao je da nisu utvrdili način i vrijeme brisanja podataka.

Na današnjem suđenju svjedočio je i M-14, koji je kazao da je u februaru 2016. bio kod kuće koja se nalazi u Velikoj Aleji te da je oko 20 minuta do 23 sata čuo zvuk koji ga je u tom momentu asocirao na udar željeza od željezo, a nakon toga je vidio kombi koji se ubrzano zaputio prema Vrelu Bosne. Dodao je da je vidio zadnji dio kombija te upaljena zadnja štop svjetla.

M-14 je kazao da je u decembru 2016. oko pola dva iza ponoći bačena eksplozivna naprava na kuću gdje je živio te da se to desilo na isti datum kada je bilo ročište u ovom predmetu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Dodao je da su im policajci rekli da se neko zezao.

Na upit Odbrana, izjavio je da je nakon deset do 15 minuta nakon zvuka vidio odsjaj rotacija te da nije čuo ljudske glasove. Barićev branilac Kadrija Kolić je uložio prigovor na iskaze svjedoka, rekavši da se njima ništa ne dokazuje.

Posljednji svjedok, M-13, je izjavio da je 6. ili 8. februra u noći između 22:20 i 22:40 sati iz kuće vidio kombi koji je prošao kroz Aleju.

„Čuo sam zvuk kao kad se žurno zatvara kombi“, izjavio je M-13, dodavši da je kombi bio bordo boje te da je vidio desnu bočnu i zadnju stranu kombija.

Nastavak suđenja je zakazan za 19. maj, piše Detektor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79