Foto: Akta.ba
Vlada FBiH odlučila:  Odluka o ustupanju zemljište u Varešu Adriatic Metalsu poništena!

Vlada FBiH odlučila: Odluka o ustupanju zemljište u Varešu Adriatic Metalsu poništena!


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povukla je odluku o ustupanju državnog zemljišta u općini Vareš britanskoj kompaniji Adriatic Metals, čime je okončana saga oko ovog kontroverznog pitanja.

Ova odluka dolazi nakon što je Ustavni sud BiH 11. jula 2024. godine poništio odluku iz 2023. godine, kojom je Vlada FBiH prenamijenila 72.000 kvadratnih metara šumskog zemljišta za potrebe eksploatacije rude.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Kemal Hrnjić, izjavio je da je povlačenjem ove odluke ispoštovana odluka Ustavnog suda, te naglasio da entiteti nisu nadležni za raspolaganje državnom imovinom.

„Odluka o daljnjem poslovanju je na njima, mi nemamo više ništa s tim“, rekao je Hrnjić, referirajući se na budućnost poslovanja kompanije Adriatic Metals u Varešu.

Ustavni sud je u svojoj odluci istaknuo da je imovina, koja je pod zabranom raspolaganja, isključivo u nadležnosti državnih institucija. Slična odluka donesena je i za zemljište na Jahorini, koje je vlada entiteta Republika Srpska prodala kompaniji Drvo-Export, uprkos odluci o poništavanju te prodaje.

Podsjećamo, Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je nametnuo OHR 2005. godine, ostaje na snazi dok se ne donese zakon na državnom nivou koji će regulirati pitanje državne imovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija