Foto: Crna Hronika
Javni poziv federalnog ministarstva raseljenih lica: 800 hiljada KM za podršku investicijama iz dijaspore

Javni poziv federalnog ministarstva raseljenih lica: 800 hiljada KM za podršku investicijama iz dijaspore


Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je Javni poziv za sufinansiranje investicijskih projekata poduzetnika iz bosanskohercegovačke dijaspore u povratničkim sredinama širom Bosne i Hercegovine.

Ovaj poziv ima za cilj podržati projekte koji doprinose ekonomskom jačanju povratničkih zajednica, kao i poticanju građana koji žive van granica BiH da investiraju u domovinu.

Projekti koji će biti sufinansirani moraju se realizirati u entitetu Republika Srpska, Brčko Distriktu, te Federaciji Bosne i Hercegovine, uključujući općine i gradove srednje razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih područja, prema kriterijima Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Javni poziv omogućava učešće pravnim i fizičkim licima iz dijaspore:

  • Pravo na prijavu imaju pravna lica registrovana van Bosne i Hercegovine, čiji su vlasnici ili većinski suvlasnici državljani BiH, pod uvjetom da prošire svoje poslovanje u BiH u roku od 120 dana od potpisivanja sporazuma o dodjeli sredstava.
  • Također, fizička lica – državljani BiH koji žive u dijaspori – mogu aplicirati ako planiraju pokrenuti novo privredno društvo u BiH u istom vremenskom okviru.

Ministarstvo je za ovaj program osiguralo 800.000,00 KM, a pojedinačni projekti mogu biti sufinansirani u iznosu do 150.000,00 KM.

Investitori su dužni osigurati najmanje 70% svog ulaganja u novcu, što će dokazati putem potvrda ovlaštenih finansijskih institucija. Preostali dio ulaganja može se realizovati kroz nabavku objekata, opreme, obuku radnika, ili druge aktivnosti, uz obavezno dokazivanje troškova finansijskom dokumentacijom.

Foto: fmroi.gov.ba



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija