Vlada Federacije BiH će osigurati smještaj djeci Palestine

Vlada Federacije BiH će osigurati smještaj djeci Palestine


Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila Zaključak o iskazivanju spremnosti za osiguranje smještaja za djecu bez roditeljskog staranja smještenu u SOS Dječijem selu u Rafi (Palestina), te za njihovu pratnju, potvrđeno je za portal “Avaza”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlagač ovog zaključka je federalni ministar Nerin Dizdar.

– Iskazuje se volja i spremnost da se, u skladu sa zakonima države Bosne i Hercegovine i međunarodnih pravom, osigura privremeni smještaj za djecu bez roditeljskog staranja smještenu u SOS Dječijem selu u Rafi (Palestina) kao i za njihovu pratnju, a u skladu s popisom djece i popratnih lica dostavljenim od SOS Dječijih sela BiH.

Smještaj sa svim potrebnim uslovima za privremeni boravak će biti osiguran na području FBiH, sve do prestanka ratne opasnosti na teritoriji Gaze, ukoliko nadležne palestinske vlasti iskažu volju i daju odobrenje, i ukoliko se transport osigura u skladu s međunarodnim pravnim okvirom, a sve vodeći računa o najboljem interesu i pravima ugrožene djece u skladu s najvišim međunarodnim standardima i UN konvencijama – navodi se u Zaključku.

Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice za provedbu zaključka, te za osiguranje materijalnih infrastrukturnih i drugih uslova za privremeni smještaj lica.

Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila Zaključak o iskazivanju spremnosti za osiguranje smještaja za djecu bez roditeljskog staranja smještenu u SOS Dječijem selu u Rafi (Palestina), te za njihovu pratnju, oglasio se i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Teško je

– Teško je ostati suzdržan na vijesti i slike užasa koje svakodnevno dolaze sa ratišta. Neprestano granatiranje stambenih zgrada, pa čak i bolnica, ubijanje i ranjavanje civila, a posebno djece pogađa svakog normalnog čovjeka. Na sve to, civili se suočavaju sa nestašicom hrane, vode i gubitkom krova nad glavom. Mnoge od nas sve to podsjeća na ono što smo i sami proživljavali nekoliko godina i pitali se kako ostatak svijeta može mirno da posmatra našu patnju i zašto nam ne pomažu. Mi ne želimo nijemo posmatrati šta se dešava već smo odlučili da ponudimo pomoć, koliko je to u našoj mogućnosti – naveo je Nikšić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija