Vlada Federacije BiH održala hitnu sjednicu zbog sigurnosne situacije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održala je hitnu sjednicu kako bi razmotrila aktualnu sigurnosnu situaciju u Federaciji BiH. Nakon toga, planirano je održavanje redovne sjednice radi rasprave o drugim pitanjima.

Nakon hitnog sastanka, premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, obratio se medijima, naglašavajući da je fokus Vlade bio na informacijama o sigurnosnoj situaciji u FBiH koje je prezentirao federalni ministar unutarnjih poslova, Ramo Isak.

“Fokus Federalne vlade je bio na FBiH sa jasnim osvrtom na ono što se odnosi na cijelu BiH. Želja nam je bila da dobijemo informaciju i pošaljemo poruke građanima FBiH, ali i cijele BiH. Jasno je da je odlukom visokog predstavnika o proglašavanju izmjena Izbornog zakona u kome jedan dio izmjena stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na stranici OHR-a i drugog dijela izmjena u kome je prolongiran početak primjene ostavljajući neki rok i mogućnost partnerima na državnom nivou rok da se dogovore i donesu izmjene tog Izbornog zakona koje bi imale prednost u odnosu na ono što je proglasio visoki predstavnik. Sljedom toga imamo danas događanja u NSRS, vanrednu sjednicu, i želim reći da je dobro kako NSRS danas nije razmatrala nacrt Izbornog zakona RS, iako sve drugo što smo čuli se ne može ocijeniti dobrim”, istakao je Nikšić.

Premijer je dodao da Vlada Federacije BiH želi pokazati svoju odgovornost i procijeniti trenutačno stanje. Iako su zabrinuti zbog porasta broja ubojstava u proteklom razdoblju, Nikšić je naglasio da se ne može ocijeniti da je sigurnosna situacija loša prema trenutnim parametrima, ali je istaknuo želju Vlade da se podigne na višu razinu.

Vlada Federacije BiH pozvala je Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i Federalnu upravu policije da u koordinaciji s kantonalnim ministarstvima poduzmu mjere radi otkrivanja i procesuiranja svih kaznenih djela u Federaciji BiH.

Također, zadužili su Federalnu upravu policije da dostavi pisani izvještaj o sigurnosnom stanju, koji će Vlada Federacije BiH razmotriti i proslijediti Federalnom parlamentu.

Nikšić je naglasio predanost Vlade u izvršavanju obveza na putu prema Europskoj uniji te poslao jasnu poruku građanima, partnerima i zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske o stabilnosti i predanosti radu na podizanju sigurnosne situacije u Federaciji BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79