Vlada Federacije kažnjava “loše” birače, Imamović: ‘To je veliki bezobrazluk i ispoljavanje sile i nepravde’

Podjela budžetskog novca Federacije odavno je sredstvo političke diskriminacije u rukama SDA i HDZ-a, nagrađivanja podobnih i kažnjavanja neposlušnih sredina ovog entiteta…

Mnogo općina i gradova u Federaciji BiH ostalo je nezadovoljno Odlukom o raspodjeli sredstava utvrđenih budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu federalnog Ministarstva finansija sa ekonomskog koda Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i općine, te ekonomskog koda Kapitalni transferi kantonima i općinama.

SILA I NEPRAVDA

Naprimjer, gradovi Tuzla i Cazin dobili su najmanje, gdje je grad soli dobio 200.000 KM na ime faze izgradnje centralnog gradskog groblja Drežnik, a Cazin 104.000 KM za adaptaciju dva puta i prostorija Fudbalskog kluba Krajina.

Bilo koji drugi grad u Federaciji, gdje je na vlasti SDA ili HDZ, dobio je koliko Tuzla i Cazin zajedno, a kojima rukovode SDP i NES. Za ilustraciju, jedan Stolac je dobio 880.000 KM, Ljubuški 700.000 i tako dalje.

– To je politika Vlade Federacije, gdje se vrši politička diskriminacija, tamo gdje nema SDA ili HDZ-a dobiju zanemarivo malo novca, a tamo drugdje dobiju višestruko više, iako imaju daleko manje stanovnika. To je ispoljavanje sile i nepravde, dakle, bez ikakve sumnje, radi se o političkoj diskriminaciji, kazao  je za Oslobođenje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U Cazinu je na vlasti NES, kao i u Unsko-sanskom kantonu, dok je u Tuzlanskom kantonu na vlasti ipak SDA, ali Tuzli to nije mnogo značilo.

U Vladi našeg kantona je SDA, pa opet prema nama imaju isti aršin. To je takva politička odluka, jer kako bi drugačije isti odnos imale i Vlada Federacije i vlade kantona. Tamo gdje nije na vlasti SDA, uslijedila je neka vrsta kažnjavanja. Kod nas u Gradu Tuzli novac se dijeli ravnopravno. Ja ne gledam u kojoj mjesnoj zajednici glasove dobijamo SDP ili ja, pa da na osnovu toga pare raspoređujemo. Pare se dijele po potrebama mjesnih zajednica, a to što oni rade, ja to nikada za 22 godine svog političkog staža nisam uradio. Dakle, nikad nisam diskriminirao nekoga tamo gdje sam bio nezadovoljan svojim izbornim rezultatom. To je potpuno nedopuštena stvar. Budžet svih nas se ne može koristi za političke obračune. To je stvarno veliki bezobrazluk i ispoljavanje sile i nepravde, naglasio je prvi čovjek Tuzle.

Također, kada je u pitanju ekonomski kod, na ime dodjele finansijske pomoći budžetima općina i gradova u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije Covid-19, Jasmin Imamović smatra da je i pandemija od početka zloupotrijebljena da bi se izvršila diskriminacija nad pojedinim gradovima i općinama.

STARA PRIČA

– Ta vrlo drska i otvorena politička diskriminacija vrhunac je doživjela još u vremenu korone, kada je Federacija dijelila sredstva za oporavak gradovima i općinama. Sad to nastavljaju i ove godine, odnosno u izbornoj godini poručuju građanima da će dobiti više para ako glasaju za SDA, konstatuje Imamović.

Isto se odnosi i na općine gdje je na vlasti HDZ, smatra Imamović, koji poziva građane da obrate pažnju na ovakvu vrstu tretmana dok im stranački kadrovi podilaze i nude obećanja tokom predizborne kampanje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79