Vlada Kantona Sarajevo: Socijalna zaštita i porodična naknada povećane!

Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Enda Pavić Pečenković, potvrdila je povećanje osnovica za novčana i druga materijalna davanja u oblasti socijalne zaštite i podrške porodicama s djecom od 1. marta 2024. godine.

Ovo značajno povećanje, od čak 6,67% u odnosu na prethodne tri godine, imaće pozitivan uticaj na život zajednice.

Iz ministarstva ističu da ova mjera predstavlja kontinuirani trud za unapređenje standarda života svih sugrađana.

“Osnovica sada iznosi 800 KM, što predstavlja značajno povećanje od 6,67% u odnosu na prethodne tri godine. Ovo je rezultat našeg predanog rada i posvećenosti za poboljšanje kvalitete života građana Kantona Sarajevo. Posebno želim istaknuti poboljšanja koja su se desila u konkretnim oblicima podrške. Na primjer, naknade umjesto plaće ženama/majkama, kao i novčana pomoć ženama/majkama koje nisu u radnom odnosu, povećane su za 147 KM i sada iznose 1.261,00 KM. Također, jednokratne novčane pomoći za opremu beba su uvećane za 25 KM i iznose 400 KM, pružajući važnu podršku mladim roditeljima. Nadalje, naknade za izdržavanje hranjenika sa novim povećanjem iznose 378,30 KM što će dodatno olakšati svakodnevne izazove mnogim porodicama. Pored toga, povećana je stalna novčana pomoć, kao i ostala materijalna davanja”, istakla je ministrica Pavić Pečenković.

Ona je dodala da su ova poboljšanja samo početak u dugoročnom cilju unapređenja kvaliteta života svih sugrađana.

“Nastavit ćemo raditi sa istom predanošću i posvećenošću kako bismo osigurali da svi građani imaju pristup adekvatnoj podršci i mogućnostima za dostojanstven život”, zaključila je ministrica Pavić Pečenković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79